
Special Paris
Le Figaro: “Donald Trump, o palmă salutară dată Europei”…
2017-01-27t222454z_1201198077_ht1ed1r1q8z7q_rtrmadp_3_usa-trump-mattis_0.jpg

Lideri europeni trag semnale de alarmă
“Pentru prima dată în istoria noastră, într-o lume din ce în ce mai multipolară, din ce în ce mai mulţi oameni devin anti-europeni, sau cel puţin eurosceptici. Mai ales schimbările de la Washington pun Uniunea Europeană într-o situaţie dificilă.” Sunt cuvintele polonezului Donald Tusk figurînd în mesajul trimis celor 27. Un mesaj care este de fapt o declaraţie formulată pe un ton solemn, în care mai sunt evocate şi ameninţarea naţionalistă precum şi xenofobia din interiorul Uniunii.
Mesajul prefaţează reuniunea la vîrf de vineri din Malta a Uniunii Europene unde ar urma să se discute despre viitorul construcţiei comunitare. In acest sens, Donald Tusk cere luarea unor măsuri rapide şi spectaculoase. "Uniunea este sursă de forţă, lipsa de unitate ne slăbeşte", mai scrie preşedintele Consiliului European.
O altă caldă pledoarie în favoarea Uniunii Europene a fost pronunţată de regele Philippe al Belgiei. "Londra şi Washington-ul vor să inverseze cursul istoriei. Anul 2016 rămîne marcat de decizia luată de două mari ţări prietene de a se replia pe ele însele" a spus suveranul belgienilor, lansînd şi el un apel la redinamizarea construcţiei europene.
Pe un cu totul alt ton, şi recurgînd al un limbaj metaforic, jurnalistul şi geopoliticianul Renaud Girard scrie următoarele în Le Figaro: “Donald Trump face un mare cadou Uniunii Europene. Iar cadoul pe care ni-l face este palma pe care ne-o dă. O palmă salutară care, să sperăm, va trezi Uniunea Europeană din torpoarea sa.”
Donald Trump, tot răul spre bine?
Nu este pentru prima dată cînd întîlnim în presa franceză acest tip de analiză, care are tendinţa de a spune “tot răul spre bine, era şi momentul să ieşim din letargie”.
În contextul primului război mondial, americanii sunt cei care au venit în Europa pentru a-i împiedica pe europeni să-şi ducă la bun sfîrşit tentativa de sinucidere civilizaţională în masă. In contextul celui de-al doilea război mondial, tot americanii au venit pentru a salva democraţia europeană, cel puţin în partea vestică a continentului. Războiul rece cu Uniunea Sovietică tot americanii l-au cîştigat, deşi europenii se aflau faţă în faţă cu pericolul roşu.
Chiar şi cînd a izbucnit războiul din Bosnia, tot americanii au trebuit să vină pentru a pune capăt unei crize pe care europenii nu erau capabili să o rezolve singuri. De 70 de ani încoace, în mod constant americanii au sprijinit construcţia europeană, considerînd-o cel mai bun bastion în faţa unor noi eventuale răbufniri ale barbariei.
Ca să nu mai spunem că tot americanii le-au ţinut europenilor, deasupra capului, de la al doilea război mondial încoace, o umbrelă securitare protectoare numită Alianţa Atlantică. Poate că era deci timpul ca europenii să se comporte ca nişte adulţi ai istoriei şi să înţeleagă că a început o nouă epocă. Nu este deci exclus ca “palma” primită de la Donald Trump să poată deveni una fondatoare, fondatoare a unei noi maniere de a gîndi şi de a face politică… Mai ales că palma dată de Donald Trump a fost precedată de cea primită de la Marea Britanie.
Europa, chiar şi aşa “pălmuită" de Donald Trump, rămîne însă divizată
Este ceea ce constată cotidianul Le Monde, care arată că populiştii europeni, extrema dreaptă din Europa, precum şi guvernele Europei centrale aplaudă politica migratorie a lui Donald Trump. Citez din cotidianul de după-amiază: “La est, ţările grupului de la Visegrad (Ungaria, Polonia, Slovacia, Republica cehă), deja în război faţă de Bruxelles la capitolul imigraţiei, au salutat fără rezerve decizia republicanului Donald Trump.”
Le Monde îl citează pe premierul maghiar Viktor Orban cu următoarea frază: “O nouă eră bate la poarta Europei. O nouă eră a gîndirii politice pentru că oamenii vor societăţi democratice nu societăţi deschise”. Mai este citat şi purtătorul de cuvînt al preşedintelui ceh Milos Zeman, un social democrat, cu următoarea frază: “Preşedintele Donald Trump îşi protejează propria ţară, apără securitatea cetăţenilor săi, ceea ce nu fac elitele europene”.
După cum putem constata, Donald Trump a reuşit să-i divizeze nu doar pe americani ci şi pe europeni. Personal îmi exprim speranţa că europenii îşi vor regăsi unitatea şi motivaţiile pentru a construi viitorul împreună fără a mai aştepta şi alte palme, eventual de la ruşi, sau de la China, sau de la Turcia, sau cine ştie de la cine. Aniversarea a 70 de ani de la semnarea actului fondator al construcţiei europene ar trebui poate să fie şi un certificat de maturitate pentru europeni.