
Special Paris
Intâlnirile francofone ale filmelor video cu telefoane mobile, la Palatul Béhague
philippe.jpg

Philippe Couve: "Am observat de câteva luni, ca să nu zic chiar ani, că jurnalişti sau oameni din domeniul comunicării şi-au însuşit această cameră de filmat care este integrată în telefonul lor inteligent pentru a produce filme video, nu doar familiale sau personale ci şi imagini destinate cadrului profesional. Noi am văzut foarte bine această evoluţie pentru că cu firma noastră, Samsa, formăm jurnalişti, comunicanţi sau realizatori de scurtmetraje, îi învăţăm să utilizeze această cameră specială care este în smartphones. O cameră de filmat care a devenit de foarte bună calitate, care poate produce imagini de mare definiţie, ba chiar şi imagini 4K, cu alte cuvinte cu o definiţie de 4 ori mai mare decât ceeace se vede de obicei la televizor şi pe internet. E deci vorba de un instrument de calitate foarte bună. Am constatat de asemenea că toţi aceşti profesionişti erau în căutare de ponturi, de metode, de feluri diferite pentru a lucra cu aceste camere de filmat. Fiecare căuta însă în colţul lui. Ne-am gândit aşadar să-i reunim, în cadrul unui eveniment aparte, care sunt deci aceste prime întâlniri francofone ale filmărilor video cu telefoane mobile."
Reporter: Putem spune că am trecut de stadiul în care telefonul mobil e doar un gadget, pentru a ajunge la un stadiu profesionist?
Philippe Couve: "Exact, şi îl avem ca participant aici pe directorul canalului de televiziune local elveţian "Léman bleu" din Geneva. Acest canal de televiziune a decis acum mai bine de un an de zile să-şi producă toate ştirile doar cu telefoane inteligente. Jurnalistul lor, când pleacă în reportaj, are doar un iPhone, un microfon special şi eventual o lumină adiţională. E foarte interesant să lucreze aşa pentru că acest lucru le permite, pe de o parte să facă economii, dar şi pentru că astfel sunt mai aproape de interlocutori, oamenii se tem mai puţin de un telefon mobil. "Léman bleu" nu sunt însă singurii care fac asta. Si la Paris există un canal "BFM Paris", lansat toamna trecută, care şi-a echipat reporterii cu astfel de telefoane. Canalul public irlandez RTE, la fel, şi-a echipat oamenii cu "Mojo" cum se spune - de la "mobile journalism", jurnalism mobil - şi difuzează sistematic reportaje realizate cu astfel de echipamente. Nimeni nu realizează diferenţa, calitatea e aceeaşi cu ceeace vedeţi de obicei. Tot mai multe canale de televiziune, mai ales locale, se dotează cu aşa ceva pentru a-şi realiza filmările."
Reporter: N-o să vă faceţi doar prieteni printre cameramani, printre operatorii de televiziune…
Philippe Couve: "Intr-adevăr, sunt oameni care percep acest lucru ca pe o ameninţare. Acestora le spun însă: "Dacă competenţele voastre profesionale se rezumă la a dispune de o cameră de filmat de un anume tip, atunci competenţele voastre nu valorează mare lucru. Dacă competenţele voastre ţin de felul în care mergeţi să căutaţi informaţii şi le puneţi apoi în pagină, atunci oricare ar fi instrumentul Dvs, veţi reuşi să vă faceţi treaba". Cei care spun deci azi că ceeace ce facem aici e o ameninţare pentru jurnalişti, se înşeală. Jurnalismul nu se rezumă la materialul pe care-l posedăm, e vorba de ceva mult mai complex şi mai sofisticat. E vorba mai întâi de metode de lucru, de o experienţă pentru a scoate la lumină informaţii. Deci, decât o ameninţare, cred dimpotrivă că putem vorbi de o îmbogăţire pentru că sursele de imagini vor deveni mai numeroase şi ne vor permite să vedem subiecte pe care marile canale de televiziune nu le acopereau de obicei."
Reporter: E cazul cu situaţia din Siria pe care o veţi evoca la aceste întâniri francofone prin intermediul unei jurnaliste. Spuneţi-ne mai multe despre această experienţă…
Philippe Couve: "După cum ştiţi, e foarte foarte greu pentru jurnaliştii străini să meargă să lucreze în Siria. Jurnalista care vine aici la întâlnirile francofone a lucrat pe un proiect intitulat "Jurnalele intime ale războiului din Siria". E vorba de cetăţeni, la faţa locului, în Siria deci, care cu telefoanele lor, au filmat realitatea războiului. Prezintă deci mărturii de la faţa locului, nu e vorba de jurnalism ci doar de mărturii. Jurnalista care e aici acum cu noi, ea asamblează toate aceste materiale pentru a ne reda o viziune despre realitatea războiului cu care este confruntată populaţia siriană de ani de zile. Vom proiecta anumite imagini video filmate de aceşti cetăţeni. Veţi vedea, sunt lucruri extrem de puternice pe care jurnaliştii nu le pot produce pentru simplul motiv că nu pot fi la faţa locului, la Alep de exemplu sau în alte locuri în care au loc bombardamente."
Reporter: Si cum aţi ajuns să organizaţi acest eveniment la reşedinţa ambasadorului României în Franţa, mai exact în sala Bizantină a palatului Béhague?
Philippe Couve: "Ne-am întâlnit şi i-am vorbit ambasadorului României în Franţa, un fost jurnalist, fost redactor-şef la RFI, despre proiectul nostru de a face evenimentul. Ne-a zis "Avem o sală de teatru în incinta reşedinţei ambasadorului, poate că e un loc potrivit". Aşa am ajuns deci aici; în plus doream o întâlnire francofonă, nu doar franceză. Ni s-a părut deci interesant să facem evenimentul pe teritoriul românesc dar la Paris. Am avut foarte multe solicitări, avem participanţi, evident din Franţa, câţiva şi din România dar şi din ţări precum Belgia, Elveţia, Luxembourg, Tunisia, Insula Mauriţius şi din Coasta de fildeş. Lucru care, pentru o primă ediţie, ne satisface pe deplin."