Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


François Fillon le cere scuze francezilor pentru “eroarea” comisă

In Franţa, dezbaterile şi polemicile au intrat într-o nou fază de efervescenţă în contextul campaniei pentru prezidenţiale. Mai multe mitinguri ale candidaţilor au avut loc week-end-ul trecut, iar Emmanuel Macron începe să se poziţioneze, în tabăra stîngii, ca un posibil adversar frontal al lui Marine Le Pen la turul al doilea. O ofensivă mediatică a fost lansată şi de candidatul unic (deocamdată) al dreptei, François Fillon. El înţelege să respingă acuzaţiile destul de grave de nepotism care i se aduc.

Pentru François Fillon această săptămînă este decisivă într-un moment cînd opinia publică pare că şi-a pierdut încrederea în el. Cotidianul Le Monde publică în context un articol în care arată că aşa numitul scandal “Penelopegate" (după numele soţiei lui François Fillon), reprezintă o ameninţare la adresa democraţiei. Din punct de vedere juridic, scrie Pascal Jean, modul în care a fost atacat mediatic François Fillon încalcă dreptul la prezumţia de nevinovăţie. Ori, mai spune Pascal Jean, nimeni nu pare să se fi indignat de acest lucru în Franţa, ceea ce nu poate fi decît grav.

Reamintim că lui François Fillon i se reproşează că şi-a angajat soţia şi doi dintre copii la ora la care era senator, plătindu-i deci din banii statului. Le Monde precizează însă că acest mecanism era total legal, chiar dacă moral are poate de ce să idigneze opinia publică. 

François Fillon s-a explicat şi el în faţa a aproximativ 250 de jurnalişti.  El şi-a recunoscut "eroarea" şi şi-a cerut scuze în faţa francezilor întrucît i-a angajat în calitate de colaboratori parlamentari pe soţia sa şi pe cei doi copii. Deşi a fost vorba de o practică legală, n-ar fi trebuit să fac acest lucru, a subliniat Fillon, dînd detalii şi despre salariul soţiei sale, 3677 de euro net pe lună. Sume pe care însă nu consideră că ar trebui să le ramburseze întrucît, a mai declarat interesatul, soţia sa muncit efectiv pentru a-l ajuta în misiunile sale de senator.

Acestea fiind spune, François Fillon exlude total ideea de a se retrage din cursa pentru prezidenţiale şi de a-i ceda alcuiva locul în calitate de candidat al dreptei. "Sunt singurul candidat care poate conduce redresarea naţională, iar furia rece pe care o am în mine îmi va da chiar şi mai multă forţă", a spus François Fillon.

Francezii încep să vadă mai clar în acest moment în ce constă şi programele altor candidaţi, precum Emmanuel Macron, Benoît Hamon sau Marine Le Pen.

Lidera Frontului Naţional şi-a structurat foarte clar programul, cu ajustări majore în unele privinţe, de exemplu, a scos din el ideea reintroducerii pedepsei cu moartea. In mare, însă, scrie Le Monde, proiectul extremei drepte este lichidarea Uniunii Europene, sau mai bine spus ieşirea Franţei din Uniune şi din zona euro, ceea ce ar echivala exact cu acest lucru, destrămarea familiei comunitare.