Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


«In România, lupta anticorupţie a dat naştere unei societăţi civile» - Le Monde

20170208_165552.jpg

Le Monde din 9 februarie 2017, despre lupta anticoruptie din România si nasterea unei societàti civile
Le Monde din 9 februarie 2017, despre lupta anticoruptie din România si nasterea unei societàti civile
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Presa franceză continuă să acorde largi spaţii situaţiei din România. Cotidianul Le Monde publică un lung reportaj intitulat «In România, lupta anticorupţie a dat naştere unei societăţi civile» în timp ce revista L’Express a realizat un interviu cu Clotilde Armand.

Reportajul din Le Monde se opreşte mult asupra personalităţii Laurei Codruţa Kövesi, procuror anticorupţie devenită «icoana, eroina manifestanţilor». In acest context, ziarul francez notează că «România este una din puţinele ţări din lume în care oamenii se reunesc ca să aplaude un procuror. Numele şefei DNA răsună pe străzile marilor oraşe ale ţării» mai scrie Le Monde.

«Laura» cum o alintă protestatarii, este cea care a avut curajul să atace clasa politică coruptă. «Cap de listă a fost Liviu Dragnea, condamnat în 2015 pentru fraudă electorală şi acum în proces pentru deturnare de fonduri publice. Două proceduri lansate în urma investigaţiilor DNA care-l împiedică să devină premier în ciuda victoriei largi obţinute în decembrie. Dacă nu ar fi fost anulate duminica trecută, controversatele ordonanţe i-ar fi permis să scape de procedura privind deturnarea de fonduri».

«Trofeele de vânătoare ale Laurei Codruţa Kövesi – femeie de 43 de ani, cunoscută pentru inflexibilitatea ei şi pasiunea pentru basket – nu se opresc însă aici. De când a fost numită în fruntea DNA în 2013, mii de responsabili politici din toată ţara au fost arestaţi. Numai în 2015, un premier, 5 miniştrii, 16 deputaţi şi 97 de primari au fost daţi în urmărire» notează Le Monde citând din raportul anual al instituţiei.

DNA, coşmarul multor politicieni români

Publicaţia franceză explică apoi că «dacă se vorbeşte atât de corupţie în România este şi pentru că ea este cu adevărat combătută de justiţie, spre deosebire de vecinul bulgar, rămas mult în urmă. DNA este privită ca un fruct al aderării României la Uniunea europeană. Statutul Laurei Codruţa Kövesi, complet independent de ministerul justiţiei, este de fapt mai protector decât cel al unui procuror francez. Rezultatul este că echipa ei de o sută de procurori a devenit coşmarul multor politicieni români care deci o detestă cordial » mai scriu cei doi semnatari ai reportajului din Le Monde.

Cotidian care a stat de vorbă şi cu Sorin Oprescu. Fostul primar al Bucureştiului, arestat şi încarcerat acum doi ani pentru spălare de bani şi deturnare de fonduri publice, a revenit la activitatea sa de chirurg. Dealtfel el şi-a primit interlocutorii francezi în biroul său spaţios de la spitalul universitar. Ce-l supără cel mai tare pe fostul edil al capitalei este aşa-zisul « spectacol cu cătuşele». Le Monde explică cititorilor săi că «de când s-a întărit lupta anticorupţie, echipele de televiziune sunt poziţionate în permanenţă în faţa uşii DNA şi filmează pe toatălumea care intră sau iese de acolo. O «prezumţie de vinovăţie» cum o descrie Oprescu, pe care Laura Codruţa Kövesi spune că o regretă. Jurnalistul de investigaţii Attila Biro de la colectivul «Rise Project», şi el interviuvat de Monde, spune că «Parchetul a comis unele greşeli, a existat şi un pic de isterie dar nimic nu demonstrează că a fost ceva politic».

In încheierea lungii anchete, ziarul francez afirmă că «legea din România este mai dură decât în multe alte ţări europene. Cineva care a fost déjà condamnat penal nu poate deveni ministru acolo. O rigoare care, spun unii responsabili publici, i-ar împinge pe unii funcţionari să facă «greva pixului» ca să nu rişte închisoarea».

«Lupta anticorupţie a creat aşteptări uriaşe, dovadă manifestaţiile enorme din ultimele zile. Mobilizarea istorică a tinerilor români de la oraşe, adesea cu diplome, arată că această generaţie, nu neapărat majoritară în urne, îşi pune barem speranţa să vadă într-o bună zi clasa politică funcţionând fără şpagă. Lucru care va rămâne principalul succes al DNAului ».

L’Express - lung interviu cu Clotilde Armand

Franco-româna Clotilde Armand, angajată într-un partid al opoziţiei – în speţă, fondatoare şi vice-preşedinta USR – explică în L’Express că «oamenii manifestează mai departe pentru că şi-au pierdut încrederea în guvern. Vor demisia acestuia şi cea a patronilor celor două partide ale coaliţiei – PSD şi ALDE – care ambii au probleme cu justiţia. Manifestanţii se tem de asemenea ca măsurile luate la repezeală, în toiul nopţii, şi abrogate acum, să nu reapară în Parlament sub formă de proiect de lege».

In continuare, Clotilde Armand spune că «PSDul, câştigător al alegerilor din decembrie, ar trebui să guverneze cu oameni mai oneşti. PSD trebuie să ne arate o altă faţă, cea a unui partid social-democrat care-şi ţine promisiunile de campanie». Intrebată dacă nişte alegeri noi nu ar întări şi mai mult partidele actuale, Armand zice că e convinsă că «PSDul ar pierde». In fine, politiciana franco-română subliniază că «România este exemplară în materie de combatere a corupţiei. Intr-o ultimă zvâcnire, clasa politică a vrut să-şi ia revanşa. Românii nu coboară în stradă pentru orice fleac sau pentru a cere drepturi pentru ei înşişi » insistă Clotilde Armand. «Ceeace au obţinut acum este o victorie pentru societatea civilă care, într-un larg consens, vrea o clasă politică onestă. Văzând atâţia tineri în stradă – care de obicie nu merg să voteze – Armand îşi spune că o să existe o trezire a conştiinţelor».