Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Opozantul rus Alexei Navalnîi, condamnat la 5 ani închisoare cu suspendare

navalnii.jpg

Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost condamnat la 5 ani închisoare cu suspendare dupà ce a fos gàsit vinovat de deturnare de fonduri
Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost condamnat la 5 ani închisoare cu suspendare dupà ce a fos gàsit vinovat de deturnare de fonduri
Image source: 
REUTERS/Maxim Shemetov

Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost condamnat la 5 ani închisoare cu suspendare şi circa 8 mii de euro amendă. El a fost găsit vinovat de deturnare de fonduri. Bloggerul anticorupţie în vârstă de 40 de ani a anunţat că va face apel şi că doreşte în continuare să se prezinte la prezidenţialele de anul viitor.

Teoretic, această condamnare îi interzice lui Alexei Navalnîi să se prezinte la prezidenţialele din 2018. Scrutin la care Vladimir Putin ar urma să concureze pentru un al 4-lea mandat. Inegibilitatea poate, conform dreptului rusesc, să meargă până la zece ani în cazul unei condamnări pentru un delict grav.

«Percepem această decizie ca un mesaj de la Kremlin care ne consideră, pe mine şi pe echipa mea, pe alegătorii mei, prea periculoşi» a declarat Navalnîi după enunţarea verdictului. Reamintim că opozantul numărul unu al actualului preşedinte rus a obţinut în 2013 circa 27% din voturi la alegerile municipale de la Moscova, alegeri câştigate fără probleme de un apropiat al lui Putin. Intrebat dacă o eventuală absenţă a lui Navalnîi la prezindeţialele de anul viitor nu ar reduce legitimitatea scrutinului, purtătorul de cuvânt al lui Putin a declarat : «Credem că îngrijorările legate de acest subiect nu sunt pertinente».

«Chiar de mâine ne vom relua campania în ciuda acestei condamnări. E scris negru pe alb în Constituţie că oricine care nu este în închisoare are dreptul să se prezinte» a mai declarat presei Alexei Navalnîi după ce a fost găsit vinovat de deturnare de fonduri şi condamnat la 5 ani închisoare cu suspendare şi aproape 8 mii de euro amendă.

Navalnîi era acuzat că în 2009, când era consultant al guvernatorului din regiunea Kirov, ar fi deturnat circa 400.000 de euro în detrimentul unei societăţi publice forestiere. Opozantul lui Putin a spus însă dintotdeauna că acastă afacere a fost montată de la un cap la altul ca să-l îndepărteze de pe scena politică. El a fost dealtfel condamnat într-o primă instanţă la aceeaşi pedeapsa ca acum. Acel proces fusese însă considerat zilele trecute drept «arbitrar şi de natură politică» de Curtea europeană a Drepturilor Omului. Si în alte dosare, Navalnîi a reuşit în trecut să convingă CEDO să condamne Rusia. In particular pentru felul în care opozantul a fost încarcerat de mai multe ori sau supus regimului de domiciliu forţat, de fiecare dată pentru că a participat la manifestaţii neautorizate.

 
Opozantul rus Alexei Navalnîi, condamnat la 5 ani închisoare cu suspendare