Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Le Havre: 500 de ani şi numeroase festivităţi

det_le-havre-archi21-le_havre_cpatrice_le_bris_-_otah.jpg

Sursa imaginii: 
credit foto: detoursenfrance.com

Oraşul Le Havre din Normandia, port situat pe malul drept al estuarului prin care Sena se varsă în Oceanul Atlantic, îşi aniversează anul acesta 500 de ani de existenţă. Istoria oraşului a cunoscut pagini glorioase dar şi tragice pentru că el fost aproape complet distrus în anii celui de-al doilea război mondial.

Pe data de 7 februarie anul de graţie 1517, tînărul rege vizionar Francisc întîiul, decidea construirea unui nou port maritim într-o zonă strategică. Aşa s-a născut Le Havre, partea portuară, pentru că oraşul a fost întemeiat în acelaşi an pe 8 octombrie. O ocazie de aur deci astăzi pentru locuitorii oraşului-port Le Havre să aniverseze evenimentul pe toată durata anului. Festivităţile au fost lansate pe 7 februarie printr-un spectacol de sunet şi lumină, iar programul următor se anunţă cît se poate de bogat, de natură să atragă şi mulţi turişti. Intre luna mai şi luna noiembrie, ne informează Agenţia France Presse, oraşul va trăi în ritmul parăzilor gigantice, cu un moment de apogeu pe 6 şi 9 iulie cînd se va produce pe străzi compania de circ-teatru “Royal de luxe.”

În secolul al XIX-lea şi la începutul secolului al XX-lea Le Havre a cunoscut o veritabă epocă de glorie. De aici plecau pacheboturile spre Statele Unite, iar impresioniştii veneau să picteze pe malul mării. In 1944 bombardamentele aliate au distrus însă oraşul în proporţie de 85 la sută.

Ulterior, după reconstruirea sa în stil new-yorkez (altfel spus cu străzi drepte şi perpendiculare unele pe altele) oraşul a fost considerat ca fiind fără interes turistic. Treptat însă lucrurile s-au schimbat, stimulate şi de faptul că oraşul-port Le Havre a fost clasat de UNESCO în patrimoniul cultural al umanităţii. Multă vreme oraşul reconstruit a avut un raport negativ cu marea, în sensul că urbanistic vorbind întorcea spatele mării. In 1999 însă Le Havre a devenit staţiune balneară şi s-a reconciliat cu marea.

In prezent Le Havre este principalul port prin care tranzitează comerţul exterior francez, în special cu China, şi a depăşit în materie de volum de trafic portul Marsilia. De notat că în septembrie va avea loc în oraş şi o importantă expoziţie de pictură. Ocazie cu care va reveni pe locurile de origine o celebră pînză a lui Claude Monet, realizată în 1872 în port, şi intitulată “Impresie, răsărit de soare”, un veritabil act de naştere al curentului impresionist.