
Special Paris
Donald Trump pregăteşte o nouă strategie în Siria
syrie_raqqa_0.jpg

O anumită schimbare pare să se prefigureze în regiune la nivel de strategie americană. Principalul măr al discordiei între turci şi americani a fost pînă acum legat de miliţiile kurde. Mai precis, fostul preşedinte Barack Obama i-a sprijinit pe kurzii sirieni, care s-au dovedit în schimb redutabili în lupta împotriva jihadismului sunit. Politica lui Obama nu a fost însă de loc agreată de preşedintele Recep Tayyip Erdogan, care vede în activismul kurd o tentativă de creare a unui stat independent kurd în regiune, ceea ce ar însemna o pierdere teritorială pentru Turcia. Din punctul de vedere al Ankarei, kurzii sirieni sunt un pericol pentru integritatea statului turc, şi de altfel miliţiile kurde siriene sunt considerate grupuri teroriste.
In acest moment deci Statele Unite sunt pe cale să efectueze un viraj strategic, considerînd probabil că armata turcă, dacă se va angaja masiv în lupta împotriva jihadiştilor, va putea fi mult mai eficientă decît kurzii. Nu este exclus deci ca aceştia din urmă să fie într-un fel “sacrificaţi” de Casa Albă.
Turcia s-a angajat la sfîrşitul lunii august într-o ofensivă în nordul Siriei atît împotriva unor baze ale Organizaţiei statul islamic cît şi împotriva kurzilor sirieni. Armata turcă a înregistrat însă pierderi importante şi s-a împotmolit în zona Al-Bab, la numai 30 de kilometri de frontiera turcă, de fapt ultimul bastion jihadist în provincia Alep. Donald Trump şi Recep Tayyip Erdogan au decis însă împreună să-şi reunească forţele în acest sector, precum şi la Raqa.
Generalul Stephen Townsed, şeful trupelor americane staţionate pe teriroriul irakian, declară în context că vor fi necesare totuşi şase luni pentru cucerirea oraşelor Raqa din Siria şi Mosul din Irak. Donald Trump doreşte accelerarea luptei împotriva grupurilor fundamentaliste sunite şi un plan în acest sens urmează să fie dat anunţat la sfîrşitul acestei luni. Noul responsabil american cu apărarea, James Mattis s-a întreţinut de altfel cu omologul său irakian pe acest subiect.
In acest contex de reconfigurare a unor alianţe probabil că ruşii vor continua să aibă un cuvînt important de spus, cu atît mai mult cu cît ei sprijină în prezent o ofensivă împotriva jihadiştilor de la Al-Bab. Preşedintele sirian Bachar al-Assad apare deci ca un aliat al americanilor şi al ruşilor. Mai nou, dezvăluirile legate de masacrele şi ororile comise de oamenii regimului într-o închisoare de lîngă Bagdad a provocat o imensă indignare, un val de repulsie greu de reprimat. Bachar al-Assad neagă însă acuzaţiile care i se aduc şi joacă în continuare pe cartea implicării sale în războiul împotriva terorismului şi a celor mai redutabili duşmani ai occidentului, jihadiştii suniţi.