Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Acordul UE - Canada va fi discutat miercuri în Parlamentul European de la Strasbourg

premierul_canadian_justin_trudeau_si_presedintele_comisiei_europene_jean_claude_juncker_la_consiliul_european_30_octombrie_2016_cu_putin_inainte_de_semnarea_acordului_de_liber-schimb_ue_-_canada.jpg

Premierul Canadei, Justin Trudeau si presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker la Consiliul European pe 30 octombrie 2016, cu putin timp inainte de semnarea acordului de liber schimb UE - Canada
Premierul Canadei, Justin Trudeau si presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker la Consiliul European pe 30 octombrie 2016, cu putin timp inainte de semnarea acordului de liber schimb UE - Canada
Image source: 
REUTERS/Eric Vidal

Documentul a fost semnat la finele lui octombrie de Bruxelles şi Ottawa. Nu prea uşor însă. Să ne amintim că CETA, a fost semnat, după peripeţii. Provincia belgiană Valonia a blocat timp de peste o săptămâna acest acord. Acordul este important şi pentru români: vizele pentru românii care călătoresc în Canada ar urma să fie eliminate în 2017.

De câteva săptămâni, comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmström nu a încetat să apere acest tratat pe care îl consideră ‘cel mai progresist din istorie’ şi ‘mai important ca niciodată’ pentru a contracara protecţionismul lui Donald Trump. Tratatul a fost negociat timp de 7 ani şi totuşi este chiar şi la această dată contestat. Opozanţii îl cataloghează anti-democratic, prea favorabil marilor companii, prea permisiv în privinţa mediului înconjurător şi periculos pentru agricultura europeană.

CETA este un schimb comercial în care peste 90% din tarifele vamale vor fi eliminate imediat. Inseamnă crearea de noi locuri de munca în Europa şi în Canada

Ce ar însemna un vot pozitiv ?

Un ‘DA’ acordat de eurodeputaţi ar deschide calea aplicării provizorii, adică înainte de luna aprilie, a unei părţi importante a textului. Excepţie vor face unele capitole care fac obiectul unor litigii. In Franţa, raportul de forţe pare a fi favorabil partizanilor acordului – partidele de dreapta, liberali şi o parte a socialiştilor, decât opozanţilor – extrema strângă şi extrema dreaptă şi restul socialiştilor. Potrivit Bruxelles, acordul va determina un progres cu 25% a comerţului Uniunii Europene cu Canada. Acest lucru ar însemna o creştere a PIB-ului european cu aproximativ 12 miliarde de euro pe an. Dar, mai mult decât un acord de liber schimb, Bruxelles vrea să facă din acesta un model pentru tratatele comerciale viitoare. El nu se limitează doar la a elimina barierele existente în comerţul de bunuri şi servicii, textul promite cooperarea în materie de norme sociale şi de mediu.

‘CETA ridică ştacheta pentru viitoarele acorduri de liber-schimb’, a opinat premierul Canadei, Justin Trudeau.

Acum, rămâne de văzut dacă acordul va fi ratificat de Parlamentul European, pe moment nimeni nu a calculat ce ar însemna un eventual refuz din partea unui Parlament naţional. După ratificarea în Parlamentul European, urmează ratificarea de către parlamentele naţionale.

Opozanţii nu depun armele săptămâna aceasta ci din contră: mai multe manifestaţii anti-CETA sunt prevăzute să aibă loc zilele acestea la Strasbourg.

Printre neclarităţi se află şi problema tribunalelor arbitrale, aşa-numite tribunale private. Principiul general este acela că dacă un stat votează o lege care reduce profitul unei companii, de o manieră discriminatorie, aceasta se poate adresa unui tribunal care va arbitra chestiunea. Acordul instituie un grup de 15 judecători permanenţi numiţi cu mandate între cinci şi zece ani, împărţiţi în mod egal între Canada, Uniunea Europeană şi ţări terţe. Bineînţeles, judecătorii nu vor putea fi avocaţi în cauze ale acestor tribunale pentru a nu se afla într-un conflict de interese.

Ce se ştie până acum în ceea ce priveşte eliminarea vizelor pentru românii care vor să călătorească în Canada ?

Preşedintele Klaus Iohannis este cel care anunţa la finele anului trecut că începând cu 1 mai 2017 se va renunţa la vize pentru persoanele care au mai avut viză de Canada, iar de la 1 decembrie pentru toţi românii.Insă, trebuiem să fim totuşi puţin atenţi : există o clauză care stipulează că dacă numărul de români va ajunge să fie unul însemnat, Canada îşi rezervă dreptul să revină temporar la regimul de vize. Această clauză este valabilă pentru o perioadă de maximum 3 ani. Măsurile intră în vigoare odată cu ratificarea acordului CETA de către România.

De ce Canada ?

Canada este un partener comercial important al Uniunii Europene. Volumul de schimburi între cele două părţi se ridică anual la 60 de miliarde de euro. Uniunea Europeană exportă maşini, echipamente de transport şi produse chimice. Serviciile comerciale – transport şi asigurări de bunuri înseamnă 26 de miliarde de euro pe an.Canada este al patrulea investitor străin în Uniunea Europeană – cu 142 de miliarde de euro investite în 2012. Uniunea Europeană este al doilea investitor străin în Canada - cu 260 de miliarde de euro.