Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reconfigurare în echipa lui Donald Trump la capitolul securitate naţională

Un “revers” pentru Donald Trump, o primă "criză" la Casa Albă, "tensiuni" în echipa prezidenţială. Cam aşa rezumă agenţiile de ştiri şi presa franceză demiterea generalului Michael Flynn din postul de consilier al preşedintelui pentru securitatea naţională. Donald Trump a fost obligat să se separe de unul dintre principalii săi colaboratori, de un om care i-a stat alături din prima clipă a campaniei pentru cucerirea Casei Albe şi care i-a inspirat pas cu pas "viziunea" în materie de politică externă.

La prima vedere ar fi vorba de o veste bună. Omul care în decembrie 2015 era primit la Kremlin, în cadrul unei gale somptuoase, ca un oaspete important şi era plasat la aceeaşi masă cu Vladimir Putin nu mai are nici un cuvînt de spus la Washington în materie de securitate naţională. Convorbirile sale telefonice cu ambasadorul rus la Washington i-au fost fatale, sau mai precis faptul că a minţit în privinţa comţinutului lor. Cotidianul le Monde arată că niciodată în istoria Statelor Unite un responsabil numit într-un post atît de înalt nu a fost obligat să demisioneze după un timp atît de scurt.

Să revedem însă filmul evenimentelor. Pe data de 26 decembrie anul trecut Barack Obama anunţa sancţiuni la adresa Moscovei ca urmare a interferenţelor Kremlinului în campania prezidenţială americană. 35 de diplomaţi ruşi au fost expulzaţi atunci, dar Moscova, în mod neaşteptat, nu a răspuns cu aceeaşi monedă. Există bănuiala că un telefon dat de Michael Flynn ambasadorului rus de la Washington i-ar fi determinat pe ruşi să fie mai degrabă răbdători.

Să le fi dat Michael Flynn asigurări ruşilor că odată cu venirea la Casa Albă a lui Donald Trump politica americană faţă de Rusia se va schimba? Presa americană evocă acest scenariu, date fiind unele "antecedente" ale generalului. Într-un fel, acest om s-a dovedit coerent cu anumite convingeri ale sale. Experienţa sa militară în Irak şi în Afganistan i-au forjat două convingeri. Prima, aceea că jihadismul va fi în viitor primul adversar redutabil al Americii. A doua, că jihadismul nu va putea fi înfrînt fără cooperarea dintre Statele Unite şi Rusia. A imagina o nouă strategie internaţională pentru a învinge terorismul şi jihadismul este însă un lucru, însă a transmite informaţii ilegale ruşilor este cu totul altceva.

Cotidienele Washington Post şi New York Times l-au acuzat de fapt de acest ultim fapt pe Michael Flynn, iar acesta a recunoscut, în scrisoarea sa de demisie, că a comis “o inadverdenţă” şi că nu a furnizat, într-o primă fază, informaţii complete despre conversaţiile sale telefonice cu ambasadorul Rusiei. În Statele Unite, unui responsabil îi este permis să promită orice, chiar şi lucruri fanteziste, să comită gafe şi să fie neîndemînatic în politică, dar nu să mintă, nici măcar în privinţa unor lucruri nesemnificative, care nu pun securitatea naţională în pericol.

Un anume Bill Clinton, dacă vă mai amintiţi, a plătit scump o minciună legată de o aventură erotică la Casa Albă, şi chiar dacă toată lumea a recunoscut atunci că nici un american nu a fost pus în pericol în urma acestui vodevil, scandalul în jurul lui a luat o amploare enormă. În cazul lui Michael Flynn relaţiile sale cu ruşii riscau să pună în pericol vieţi americane, de unde rapiditatea cu care a fost debarcat din echipa lui Trump. De notat rolul exemplar al presei în această afacere, ca formă de contra-putere, ceea ce este poate principala veste bună în acest context. O altă veste bună este că în jurul lui Trump nu toţi responsabilii se comportă la fel de iresponsabil ca el, altfel spus arhitectura puterii în America dispune încă de numeroase paliere de contracarare atît a amatorismului cît şi a tentaţiei autoritare.

Ceea ce nu înseamnă că Donald Trump nu continuă să fie perceput ca un potenţial perturbator al unei ordini existente din 1945 încoace. Un exepert canadian, Charles-Philippe David, care se exprimă în Le Monde afirmă că tot ceea ce au construit americanii pe plan internaţional după al doilea război mondial riscă să fie demolat de Donald Trump. Nu este exclus, dacă Trump continuă în acelaşi stil, ca într-o bună zi China să înceapă să-şi asume un rol mai sporit în materie de stabilitate internaţională iar Statele Unite să fie percepute ca avînd un rol destabilizator.

În prezent, spune expertul canadian în geopolitică şi strategii, doi “naţionalişti hiperpopulişti” se agită în mod neliniştitor pe planetă, iar ghinionul face că unul se află în fruntea Statelor Unite iar celălalt în fruntea Rusiei.