Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța cere o rezoluție ONU împotriva utilizării armelor chimice în Siria

reuniunea_consiliului_de_securitate_onu_din_decembrie_2016_cand_s-a_votat_rezolutia_prin_care_sunt_trimisi_observatori_onu_in_alep.jpg

Reuniunea Consiliului de Securitate ONU din decembrie 2016 cand s-a votat trimiterea de observatori ONU in Alep
Reuniunea Consiliului de Securitate ONU din decembrie 2016 cand s-a votat trimiterea de observatori ONU in Alep
Sursa imaginii: 
REUTERS/Andrew Kelly

Franța a făcut cererea în Consiliul de Securitate ONU. Luni, un raport Human Rights Watch a imputat forțelor guvernamentale siriene opt atacuri chimice coordonate, în timpul luptelor din Alep.

Parisul susține opoziția moderată în conflictul sirian. Un război care a făcut 300.000 de morți în aproape 6 ani. De trei ani, Franța se pronunță în favoarea adoptării de sanțiuni împotriva utilizării de arme chimice în Siria. Purtătorul de cuvânt al Ministrului de Externe a declarat că Franța este preocupată de conținutul raportului Human Rights Watch și a precizat: ’dacă informațiile vor fi confirmate, ele constituie o nouă dovadă că regimul de la Damasc nu se conformează obligațiilor internaționale ceea ce înseamnă că asistăm la o violare a rezoluțiilor Consiliului de Securitate ONU. Utilizarea armelor de distrugere în masă constuie o crimă de război și o amenințare la adresa păcii’, susține reprezentantul francez.

Potrivit raportului Human Rights Watch, elicoptere ale forțelor guvernamentale au răspândit un gaz toxic precum clorul în zone rezidențiale controlate de opoziție, la Alep. Au fost uciși în aceste atacuri cel puțin nouă civili, dintre care patru copii iar 200 au fost răniți.

Guvernul sirian se află în colimatorul Oranizației pentru interzicerea armelor chimice și ONU care au amplasat sub supraveghere încă din 2015 un mecanism de anchetă comun asupra modului în care sunt utilizate acolo armele chimice. O primă anchetă a stabilit că au fost utilizate bombe cu gaze toxice împotriva civililor, în 2014 și 2015, de forțele lui Bachar al Assad, acuzații respinse de regim. Același raport indica respensabilitatea organizației Stat Islamic în utilizarea gazului de muștar în august 2015, la nord de Alep.