Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Raport: China se înarmează mult mai rapid decât alte țări

din_2012_cheltuielile_militare_ale_chinei_le-au_intrecut_pe_cele_europene.jpg

Din 2012, cheltuielile militare ale Chinei le-au intrecut pe cele ale Europei
Din 2012, cheltuielile militare ale Chinei le-au intrecut pe cele ale Europei
Image source: 
REUTERS/China Daily

Un raport a fost întocmit de Institutul Internațional pentru Studii Strategice din Londra. Este pusă în discuție chiar și superioritatea tehnologică militară a Occidentului.

Beijing-ul a cheltuit anul trecut 145 de miliarde de dolari pentru Apărare. Este departe de ceea ce a alocat Statele Unite – un buget militar de patru ori mai mare. Dar, Rusia, a alocat doar 60 de miliarde de dolari,  Arabia Saudită – 56 de miliarde de dolari, Marea Britanie – 52 de miliarde iar Franța – 47 de miliarde de dolari.

Fără oprire, China investește în capacitățile militare de decenii. Din 2012, cheltuielile alocate apărării au întrecut bugetele europene, constată Institutul Internațional pentru Studii Strategice. Ïn ultimii cinci ani, China a alocat bugete tot mai mari. Nicio altă țară de pe continentul asiatic nu a alocat sume atât de mari. Beijing-ul a investit imens în armata marină. Ca mărime se situează în prezent pe al doilea loc, după cea a Statelor Unite. Potrivit specialiștilor francezi, în patru ani, China s-a înarmat cu 80 de nave de război iar în acest an va lansa la apă un nou port-avion.

China este însă în faza în care contestă superioritatea tehnologică a Occidentului și inventeaza rachete nucleare tot mai sofisticate și drone supersonice.'Când China lansează un program de cercetare științifică, putem fi siguri că mai devreme sau mai târziu el va folosi domeniului militar', susține un specialist francez pentru RFI.

Acum să ținem cont și de testele realizate de partenerul Chinei: Coreea de Nord. Regimul de la Phenian anunța săptămâna aceasta că a testat cu succes un nou tip de rachetă balistică, încălcând astfel rezoluţiile ONU. Beijingul rămâne principalul aliat al regimului nord-coreean.