Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Madeira – micuța insulă paradis fiscal uitată de Europa

economia_insulei_portugheze_madeira_se_bazeaza_pe_agricultura.jpg

Economia insulei portugheze Madeira se bazeaza pe agricultura
Economia insulei portugheze Madeira se bazeaza pe agricultura
Sursa imaginii: 
RFI/Pierre René-Worms

Le Monde a realizat o anchetă împreună cu jurnaliști din Germania, Austria si Spania în arhipeleagul portughez din Atlanticul de Nord. Insula Madeira beneficiază de 40 de ani de un regim fiscal avantajos. 

 

Micuț teren al Europei pierdut în mijlocul Atlanticului, în largul coastelor marocane, insula este mai cunoscută pentru vinul și grădinile exotice decât pentru centrul său internațional de afaceri. 1.600 de societăți s-au instalat aici în anul 2015 în acest teritoriu portughez care numără 260.000 de suflete. Societăți și particulari mizează pe acest regim fiscal avanatjos pentru a evita să achite un impozit.Uniunea Europeană a adoptat anul trecut o serie de măsuri care vizau a combate evaziunea fiscală, în mijlocul scandalului ‘Panama Papers’.

Economia insulei se axează pe agricultură și exploatarea de plantații de banane. In 1980, guvernul portughez a decis să creeze aici o zonă scutită de impozite pentru a stimula dezvoltarea și să atragă investitorii, practicând o fiscalitate ultra-avantajoasă. Aderarea Portugaliei la Comunitatea Economică Europeană, în 1986, plasează Madeira în contradicție cu reglementările comunitare, care interzic practicile fiscale care determină o concurență neloială între state. Dar, Europa estima că este justificat un tratament special ținând cont de izolarea geografică a insulei, situată la aproximativ o mie de km de coastele portugheze.

Comisia Europeană clarifică situația în 1987 și precizeză: această scutire de impozite are scopul de a stimula crearea de locuri de muncă. Excepția nu înseamnă aprobarea unei legislații offshore. 0% impozit pe societăți iar Madeira devine astfel o adevărată mină de aur pentru investitorii străini care doreau să își crească veniturile fără a părăsi teritoriul european.

Cum se poate obține o excepție de la impozit ?

Este destul deschiderea unei unități în zona scutită de impozite dar fără ca ea să fie implicată în vreo activitate din Portugalia continentală. Sergio Vasques, fost secretar de stat în guvernul socialist portughez explică : Presupunem că avem de a face cu o societate dintr-o țară africană, din sectorul minier iar profitul este unul substanțial. Acolo, profitul este supus unui impozit de 25 %.  Așadar, deschidem o societate comercială în zona liberă din Madeira. Profitul african este vărsat în societatea din Madeira. Rezultatul : o reducere a bazei de impozit în țara africană și un transfer de profit către Madeira unde, societatea nu este taxată decât cu 5%’.

30 de ani mai târziu constatăm : insula rămâne un pâmânt destinat bogaților, dezvoltarea economică nu s-a produs. Oficial, Produsul Intern Brut al insulei, comparativ cu puterea de cumpărare, depășește 20.000 de euro pe locuitor, mult mai mult decât cea mai mare parte a insulelor grecești, spre exemplu. Dar, acest PIB este umflat artificial de toate societățile instalate în Madeira, chiar și fără să aibă o activitate, explică eurodeputatul  Eva Joly, vice-președintele comisiei de ancheta a Parlamentului European asupra evaziunii fiscale. Insula chiar s-a exclus din dispozitivele de ajutor european pe care ar fi putut să le pretindă dacă ținem cont de nivelul său de dezvoltare.

Pentru a apăra zona liberă din Madeira, Comisia Europeană asigură că este vorba de ‘un motor de dezvoltare a locurilor de muncă în regiune’.

In 2015, erau revendicate doar 2.500 de slujbe legate de centrul de afaceri de acolo. O cifră ce este cel mai probabil supraestimată, căci aceleași persoane ar putea fi angajate de mai multe societăți simultan.

Ca un exemplu, un economist portughez, autorul unei anchete publicate în 2010, a identificat două persoane prezente în Consiliul de Administrație a 800 de societăți înregistrate în Madeira. In ultimii 10 ani, în zona liberă din Madeira nu au mai fost practic deschise noi locuri de muncă. Rezultatul : un nivel al șomajului mult inferior Greciei ori Spaniei dar, cel mai ridicat dintre toate regiunile portugheze.

Asadar, cine a reușit să se îmbogățească aici ?

Cei care au beneficiat cu adevărat de zona liberă nu este populația portugheză, observă un profesor de drept fiscal din Lisabona. In fapt este un consorțiu public-privat și nu o autoritate publică care controlează zona liberă din Madeira. Intitulat – Societatea de Dezvoltare a Madeirei, acest consorțiu eliberează licențele pentru societățile instalate sub cupola Registrului de Comerț Madeira. Licențele costă așa că anual, acest consorțiu reușește să încaseze câteva milioane bune de euro.

Si totuși, insula nu se află în vizorul instituțiilor de luptă contra paradisurilor fiscale căci acestea estimează că Portugalia dispune de un solid arsenal legislativ contra spălării banilor. In ciuda eșecului de a dezvolta insula, Uniunea Europenă nu prevede niciun pas pentru a ridica excepția fiscală. Avantajosul regim a fost prelungit în 2015, până în anul 2027.

Unii parlamentari europeni speră să-i pună punct mult mai devreme. Ecologista Eva Joly vrea să se alieze cu o eurodeputată socialistă portugheză pentru a aduce chestiunea pe ordinea de zi a comisiei de anchetă asupra înălbirii capitalurilor, evaziune fiscală și fraudă fiscală. Comisia Europeană are mult mai aproape Luxemburg-ul deci e puțin probabil că se va îngrijora de ceea ce se întâmplă în cel mai îndepărtat colț al Portugaliei.