Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parlamentarii francezi cer un Brexit fără concesii

In perspectiva negocierilor cu Marea Britanie pentru concretizarea “Brexit-ului” parlamentarii francezi cer privilegierea intereselor Uniunii Europene. Ei au prezentat presei concluziile unei misiuni parlamentare pe marginea consecinţelor “Brexit-ului” în care mai subliniază că toată procedura trebuie încheiată în numai doi ani.

Nu trebuie ca negocierile să ducă la o slăbire a capaciţilor europene de a continua proiectul comunitar, nu trebuie acceptate negocieri bilaterale cu Marea Britanie ci numai negocieri globale, nu trebuie făcut nici un compromis, nu trebuie, în măsura posibilului, negociat sector cu sector. Iată doar cîteva dintre recomadările misiunii parlamentare.

Claude Bartolone, preşedintele Adunării naţionale franceze, a mai declarat următoarele în faţa ziariştilor: “Poporul britanic a decis să iasă din Uniunea Europeană. Opţiunea sa este suverană şi noi o respectăm. Dar noi mai constatăm un lucru – pentru prima dată în istoria europeană un popor european a estimat că va fi mai puternic, mai bine protejat fără Europa decît cu ea.” Si tot Claude Bartolone adaugă: “Intre o Mare Britanie care ne părăseşte, o Europă centrală care se îndoieşte, o opinie publică deseori neliniştită, trebuie să demonstrăm că Europa este o construcţie a prosperităţii şi solidarităţii”.

Mai rămîne însă ca în viitorii ani Europa să-şi găsească un lider puternic pentru a traversa acest moment dificil, iar editorialistul Christophe Barbier declară în L’Express că în nici un caz acest şef nu poate fi Jean-Claude Juncker. De altfel articolul se intitulează “Să demisioneze Juncker”. Actualul preşedinte al Comisiei Europene a anunţat că nu va mai candida la propria sa succesiune în 2019 cînd i se termină mandatul, ceea ce îl irită pe directorul revistei L’Express.

“De un unionist convins, de un războinic are nevoie acum Europa în fruntea ei, şi nu de un păstor deprimat” mai spune Christophe Barbier.