Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CE avertizează cinci țări europene pentru a diminua poluarea atmosferică

autoritatile_franceze_au_dispus_un_trafic_alternativ_pentru_paris_si_imprejurimi_pentru_a_diminua_poluarea.jpg

Autoritatile franceze au dispus un trafic alternativ pentru Paris si imprejurimi pentru a diminua poluarea
Autoritatile franceze au dispus un trafic alternativ pentru Paris si imprejurimi pentru a diminua poluarea
Sursa imaginii: 
Thomas SAMSON / AFP

Comisia Europeană lansează un avertisment către cinci țări, printre care și Franța: au termen două luni de zile pentru a acționa concret pentru a îmbunătăți calitatea aerului. In caz contrar, vor fi aplicate sancțiuni financiare. Poluarea atmosferică omoară anual 48.000 de francezi. In Europa, 400.000 de oameni mor an de an din cauza unei proaste calități a aerului.

 

Franța, Germania, Spania, Italia și Marea Britanie au primit acest avertisment. Aceste țări au depășit în mod repetat limitele în materie de poluare atmosferică fixate pentru dioxidul de azot, un compus chimic periculos pentru sănătatea umană. Autoturismele sunt de vină de propagarea lui, arată un comunicat al Comisiei Europene.

In Franța, 19 regiuni înregistrează depășiri ale limitelor de poluare, printre care se află Paris, Marsilia și Lyon. In Germania problema este și mai gravă: 28 de regiuni fac obiectul avertismentului lansat de Comisia Europeană.

Soluțiile oferite: reducerea traficului rutier și trecerea la autoturisme electrice. Primăria Parisului a pus deja la dispoziția șoferilor 4.000 de autoturisme electrice și 23.000 de biciclete, un mijloc de transport foarte utilizat în capitala Franței.

Orașe precum Londra sau Milano sunt și ele în colimatorul instituțiilor europene.

Dacă statele membre nu vor acționa într-un termen de două luni, Comisia Europeană atenționează că ar putea sesiza Curtea de Justiție. In acest moment, proceduri sunt deschise împotriva a 16 țări, printre care și Franța,  în ceea ce privește emisia de particule fine. Bulgaria  și Polonia au fost déjà trimise în fața Curții de Justiție.

Ultimul raport al Organizației Mondiale a Sănătații indică faptul că nouă persoane din zece, din întreaga lume, respiră un aer mult prea poluat. Pentru acest raport a fost măsurată calitatea aerului în 3.000 de puncte de pe glob. 5,5 milioane de persoane – este numărul de persoane care mor prematur din cauza poluării, an de an. De patru ori mai mult decât numărul deceselor de SIDA. In Franța, un studiu al Agenției de Sănătate Publică indică faptul că 48.000 de oameni cad victime poluării atmosferice. Un deces din zece, sau, altfel spus, 9% din mortalitatea națională.