Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spania: Infanta Cristina, judecată într-o afacere de complicitate la fraudă fiscală, a fost achitată

infanta_spaniei_cristina_de_bourbon_a_doua_fiica_a_regelui_juan_carlos_i_si_a_reginei_sofia_a_spaniei.jpg

Infanta Spaniei, Cristina de Bourbon, a doua fiica a regelui Juan Carlos I si a reginei Sofia a Spaniei
Infanta Spaniei, Cristina de Bourbon, a doua fiica a regelui Juan Carlos I si a reginei Sofia a Spaniei
Sursa imaginii: 
REUTERS/Daniel Aguilar

Sora regelui Spaniei, prințesa Cristina de Bourbon a fost achitată astăzi de complicitate la fraudă fiscală. In schimb, soțul prințesei a primit șase ani de închisoare pentru fraudă și evaziune fiscală. Intreg scandalul a dezbinat monahia spaniolă.

Este una dintre cele mai cunoscute afaceri de corupție din ultimii ani, care a șubrezit Casa Regală spaniolă.

Decizia poate fi contestată cu apel. Parchetul ar putea să ceară însă ca soțul prințesei să fie încarcerat imediat. Inaki Urdangarin are 49 de ani iar Tribunalul din Palma de Maiorca l-a condamnat la șase ani și trei luni de închisoare și la o amendă de 512.000 de euro. Acesta a fost acuzat că a deturnat între 2004 și 2006, împreună cu un asociat, mai multe milioane de euro, subvenții acordate ong-ului pe care îl prezida. Cei doi responsabili ai organizației, ar fi ‘umflat’ nivelul contractelor semnate cu guvernele regionale din Baleare și Valencia, la acea vreme administrate de Partidul Popular, de dreapta.

De partea sa, Cristina de Bourbon, în vârstă de 51 de ani, a fost achitată. A fost totuși amendată cu 265.000 de euro pentru ‘responsabilitate civilă’, sau altfel spus, pentru că a beneficiat de banii obținuți illegal de soțul ei. Banii au fost deja achitați în timpul procedurilor judiciare. Prințesa Cristina rămâne în istorie ca fiind primul membru al familiei regale spaniole care a apărut în fața justiției. ‘Trebuie să o achităm și o achităm pe Cristina Federica de Bourbon și Grecia de delicte fiscale’, a precizat judecătorul.

Prințesa Cristina și soțul ei au aflat de verdict la Geneva, acolo unde trăiesc din 2013, împreună cu cei patru copii. La Barcelona, avocatul prințesei a anunțat că aceasta ‘a primit vestea cu satisfacție pentru ea dar este contrariată de condamnarea ‘injustă’ a soțului ei și va continua să creadă mereu în inocența soțului ei’. Prințesa a declarat mereu că nu știa nimic de dosarele evocate în cadrul procesului și că are încredere totală în soțul ei, fostul sportiv profesionist, este dublu medaliat olimpic la handbal.Cei doi s-au căsătorit în urmă cu 20 de ani.

Afacerea a fost descoperită în 2011 și a șocat căci se producea într-un moment în care Spania trăia cea mai gravă criză economică înregistrată în ultimele decenii. Scandalul a precipitat abdicarea, în 2014, a regelui Juan Carlos iar tronul a fost preluat de fiul său, Felipe al VI-lea. Acesta a interzis imediat ca numele surorii sale să mai apară pe actele oficiale și i-a retras titlul de ducesă de Palma.

La aflarea verdictului, regele Felipe nu a făcut niciun comentariu. Casa Regală a exprimat ‘cel mai mare respect pentru independența puterii judiciare’ în timp ce regele inaugura, cu un mare zâmbet pe chip, o expoziție într-un muzeu din Madrid. Inițial, procurorul ceruse o pedeapsă mult mai drástică: aproape 20 de ani de închisoare pentru soțul prințesei Cristina și o amendă de aproape 1 milion de euro. Același procuror a luat apărarea prințesei, calificând acuzațiile aduse ei drept ‘o escaladare de supoziții și de conjuncturi  aplaudate de media’.

Lovitura de teatru s-a înregistrat însă odată cu încarcerarea, în cadrul acestui proces, a lui Jaume Matas – fost ministru la începutul anilor 2000, acuzat că a dirijat un vast sistem de extorcare de fonduri. El  a fost condamnat la 3 ani și opt luni de închisoare. Acesta a recunoscut că a ordonat să fie atribuite contracte organizației conduse de soțul prințesei Cristina, fără licitații publice. Pur și simplu pentru că făcea parte din família regală.