Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Conferinta pentru Securitate : Washington trebuie să se abțină de a amenința coeziunea UE

conferinta_pentru_securitate_de_la_munchen.jpg

Conferinta pentru securitate de la Munchen
Conferinta pentru securitate de la Munchen
Sursa imaginii: 
www.securityconference.de

Cancelara Germaniei, Angela Merkel insistă asupra importanței NATO pentru europeni precum și pentru americani, într-o perioadă în care incertitudinile asupra viitorului relației transatlantice planează asupra Conferinței anuale pentru Securitate. Evenimentul a debutat astăzi la München și va continua și în week-end. Mai mult ca niciodată, Conferința pentru Securitate constituie o întâlnire extrem de importantă a responsabililor politici din întreaga lume. Anul acesta, responsabilii noii administrații Trump sunt așteptați.  Mai exact, 50 de miniștrii de Externe și 30 ai Apărării speră să afle mai multe în ceea ce privește politica externă pe care administrația americană vrea să o promoveze.

Cancelara Angela Merkel ‘speră că lumea  este conștientă asupra valorii comune pe care NATO o oferă’. Responsabilul german a susținut o conferință de presă comumă la Berlin cu premierul Canadei, Justin Trudeau. ‘Statele Unite și-au dezvoltat puterea cu ajutorul NATO. Organizația transatlantică este importantă nu doar pentru germani ori membrii ei ci și pentru Statele Unite’, este de părere Angela Merkel. Președintele american Donald Trump a calificat NATO ca fiind ‘desuetă’ și le-a reproșat membrilor că nu își îndeplinesc obligațiile financiare. Angela Merkel l-a asigurat că Germania va crește bugetul militar la 2% din produsul Intern Brut.

La rândul său, secretarul american al Apărării, Jim Mattis, prezent și el în Germania, a precizat că ‘relația între Europa și Statele Unite fac front comun contra instabilității și violenței’. El a dat asigurări că ‘America va întări parteneriatele existente pentru a face față celor care decid să atace oameni inocenți, democrația ori libertățile noastre’.

Mult mai virulent a fost însă ministrul german al Apărării, Ursula van der Leyen. Oficialul german a lansat un apel occidentalilor, americanilor în special, să nu transforme lupta împotriva terorismului într-un război contra islamului. Cel mai probabil s-a referit aici la decretul controversat al președintelui Donald Trump împotriva migranților. ‘Nu trebuie să construim un zid împotriva musulmanilor ori a islamului. Altfel, există riscul să intrăm pe terenul violențelor și a terorismului’, a precizat ministrul german în cadrul acestei conferințe. Totodată, a cerut Statelor Unite să nu pună pe picior de egalitate aliații occidentali care respectă valorile de drept internațional : ‘Trebuie să abordăm împreună interesul nostru comun și anume de trăi împreună cu Rusia și de a nu acționa de manieră bilaterală, sărind peste parteneri ori pe la spatele lor. Un astfel de discurs ar putea amenința Uniunea Europeană’, explică gazda întâlnirii de la Munchen. ‘Prietenii noștri americani cunosc faptul că tonul lor în ceea ce privește Europa și NATO au un efect direct asupra legăturilor existente în Uniunea Europeană. Iar o Uniune stabilă este în interesul Americii, la fel ca și un NATO unit’, și-a continuat discursul ministrul Ursula van der Leyen. Să nu uităm că președintele Donald Trump s-a arătat entuziasmat de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană și chiar a sugerat și altor state să facă același lucru.

Ministrul van der Leyen a respins și aplicarea torturii, aluzie la declarațiile lui Donald Trump care spunea că nu exclude utilizarea ei.