Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pe fondul incertitudinilor suscitate de Donald Trump, China schiţează o apropiere de europeni

2016-05-16t075304z_1067584820_d1aeteikzoab_rtrmadp_3_china-politics-anniversary.jpg

Piata Tia Nan Men, Pekin
Piata Tia Nan Men, Pekin
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Primul ministru francez Bernard Cazeneuve efectuează săptămîna aceasta o vizită de trei zile în China, într-un moment cînd, notează Agenţia France Presse, autorităţile de la Beijing vor să se apropie de Europa. Incertitudinile suscitate de instalarea la Casa Albă a lui Donald Trump nu sunt străine de aceste repoziţionări strategice şi diplomatice.

În presa internaţională s-au spus multe lucruri critice despre Donald Trump, calificat uneori şi ca un fel de personaj "enigmatic" din punct de vedere politic, în sensul că nu i se pot ghici intenţiile. Prababil că atît chinezii cît şi europenii, ţinînd cont de această nouă realitate, vor încerca în viitor să-şi concerteze eforturile pentru a contracara tentaţia izolaţionistă a Statelor Unite.

Fostul preşedinte american Barack Obama plasase Asia în centrul politicii sale externe, spre neliniştea europenilor. Donald Trump, cu deviza "America first" pare să nu mai pună în centrul politicii sale externe nimic, nici Europa, nici Asia, nici Africa şi nici America latină (dacă ţinem cont de zidul pe care vrea să-l ridice la graniţa cu Mexicul).

Comentatori avizaţi afirmă în prezent că autorităţile chineze au tot interesul să se apropie de europeni, mai ales dacă în perspectivă se anunţă spectrul unui război comercial între China şi Statele Unite. In ultimul timp Beijingul pare mai atent faţă de unele doleanţe economice ale europenilor care le reproşează chinezilor că ridică prea multe bariere protecţioniste şi impun prea multe restricţii firmelor străine.

Premierul francez rămîne trei zile în China, va avea discuţii cu omologul său Le Keqiang şi cu preşedintele Xi Jinpeng, într-o logică de masivă promovare a intereselor economice franceze. Printre altele Franţa mizează pe sprijinul Chinei pentru a obţine organizarea, la Paris, a Jocurilor Olimpice de vară din 2024, cu atît mai mult cu cît francezii îi ajută în prezent pe chinezi în organizarea Jocurilor olimpice de iarnă din 2022. Cum sporturile de iarnă nu au o mare tradiţie în China, autorităţile de la Beijing sunt doritoare să învenţe de la francezi restorturile "excelenţei" în acest domeniu.