Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: două luni pînă la prezidenţiale şi toate scenariile posibile

2017-02-13t180749z_427649711_rc114337a120_rtrmadp_3_france-election-macron_0.jpg

Emmanuel Macron la Alger pe 13 februarie 2017
Emmanuel Macron la Alger pe 13 februarie 2017
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Cu două luni înainte de alegerile prezidenţiale din Franţa toate scenariile apar plauzibile, inclusiv acela al unei victorii a lui Marine Le Pen, lidera extremei drepte. În tabăra stîngii, conştientă de pericolul diviziunii, sunt lansate apeluri în vederea unui dialog între principalii candidaţi, deşi perspectiva unei candidaturi unice rămîne utopică. Candidatul unic al dreptei François Fillon, în pierdere de viteză, declară că va lupta "pînă la victorie". Iar candidata extremei drepte, Marine Le Pen încearcă să-şi forjeze o statură internaţională printr-o vizită în Liban.

Vizitele în străinătate sunt de altfel un ritual necesar pentru candidaţii aflaţi în cursa spre Palatul Elysée. François Fillon a deschis balul la sfîrşitul lunii ianuarie printr-o vizită la Berlin unde s-a înteţinut cu Angela Merkel. Vizita s-a produs însă înainte de scandalul care-l afectează pe candidatul unic al dreptei, sancţionat acum nu atît de justiţie cît de opinia publică întrucît i-a avut ca angajaţi, în calitate de colaboratori, la ora la care era senator, pe soţia sa şi pe doi dintre copiii săi. Deplasarea la Berlin a lui Fillon nu a avut deci rezultatul mediatic scontat şi nici nu l-a ajutat să cumuleze capital politic sau de încredere în Franţa.

Candidatul independent de stînga-centru (sau de centru-stînga), Emmanuel Macron, s-a întors dintr-o vizită în Algeria suscitînd o vie polemică întrucît a calificat aventura colonială a Franţei în această ţară drept o "crimă împotriva umanităţii". Expresia a fost atît de şocantă încît cei care l-au criticat n-au mai ţinut cont de contextul utilizării sintagmei şi de faptul că Emmanuel Macron a pledat şi pentru deschiderea unei noi pagini în istoria relaţiilor franco-algeriene.

In ce-l priveşte pe Benoît Hamon, omul care a cîştigat primarele organizate de socialişti, el s-a dus în Portugalia, doritor probabil că înţeleagă cum reuşesc să conducă în această ţară socialiştii împreună cu o formaţiune radicală de stînga. In plus, guvernul portughez reuşeşte performanţa să scoată ţara din austeritate şi să reducă în acelaşi timp deficitul bugetar.

Atenţia mediatică se concentrează în prezent şi asupra lui Marine Le Pen, lidera Frontului Naţional, care de mulţi ani încearcă să deschidă uşile cancelariilor străine, dar fără succes. Acum însă ea   este primită la cel mai înalt nivel la Beirut, unde a rostit un discurs cerînd protejarea creştinilor din Orientul Apropiat. Marine Le Pen îl sprijină în mod deschis pe preşedintele sirian Bachar al-Assad, considerîndu-l singurul lider în Siria capabil să asigure securitatea minorităţilor.