Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pentru Rusia epoca "post-occidentală" a început

000_gw5b9_0.jpg

Ministrul de externe francez Jean-Marc Ayrault si omologul sau rus Serghei Lavrov
Ministrul de externe francez Jean-Marc Ayrault si omologul sau rus Serghei Lavrov
Image source: 
credit foto: france24

Rusia, prin vocea ministrului ei de externe Serghei Lavrov, pledează pentru "o nouă ordine mondială, democratică şi justă". Prezent la Conferinţa pe tema securităţii de la München, Serghei Lavrov a ţinut să sublinieze că lumea intră într-o nouă epocă, "post-vest".

Într-un fel Rusia decretează sfîrşitul globalizării şi al influenţei occidentale în lume. Sintagma utilizată de Serghei Lavrov, "post-vest" este de fapt sinonimă cu alta, care circulă şi mai des: "post-Occident". Din punctul de vedere al unor ţări precum Rusia şi China (dar pe listă figurează şi multe altele precum Iranul şi Turcia), lumea occidentală a într-o fază de declin ceea ce nu-i mai justifică rolul de leadership.

Occidentului i se contestă autoritatea sub toate formele, economică, politică, militară şi morală. In mod paradoxal, în ultimul timp, dinspre ţări care detestă democraţia au fost lansate mesaje în apărarea unor valori pe care tot Occidentul le-a impus. China de exemplu reproşează Statelor Unite că vor să limiteze sfera liberului-schimb, Iranul le reproşează tot americanilor că limitează libera circulaţie a persoanelor iar acum Rusia vrea mai multă "democraţie" şi "justiţie" pe plan internaţional.

De fapt, noul preşedinte american Donald Trump este perceput ca fiind primul lider de la Casa Albă care anunţă epoca "post-occidentală". Contradicţiile sale, stilul său incoerent, lipsa sa de profesionalism, tentaţia izolaţionistă, precum şi alte incertitudini cu care a venit Trump în prim-planul scenei politice mondiale îi determină pe ruşi şi pe chinezi în special să considere că este momentul să ocupe locul lăsat vacant de America în materie de leadership. Intr-un interviu acordat recent cotidianului Le Figaro, Mahathir Mohamad, în vîrstă de 91 de ani, considerat părintele fondator al Malaeziei moderne, declară, cu inflexiuni de înţelept, că dominaţia mondială a Occidentului se apropie de sfîrşit, şi că descompunerea Uniunii Europene este evidentă.

Ceea ce cred asiaticii, africanii, latino-americanii despre Occident şi despre Europa ar trebui poate luat în consideraţie. De exmplu faptul că universalismul proclamat atît de des de Franţa şi de lumea democraţiei este respins pe o bună parte a planetei, ca fiind un instrument ideologic al dominaţiei exercitată în ultimele trei secole de Occident. Personal consider mai degrabă că eşecul Occidentului constă în faptul că nu a reuşit să impună nici pacea universală şi nici să generalizeze prosperitatea în cursul dominaţiei sale, după ce aceste promisiuni făcuseră parte, implicit, din vocaţia sa mesianică.