Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Universitatea Oxford, în curând instalată la Paris?

oxford.jpg

Universitatea Oxford, cea mai veche din Regatul unit, a fost creatà în urmà cu 700 de ani
Universitatea Oxford, cea mai veche din Regatul unit, a fost creatà în urmà cu 700 de ani
Image source: 
www.ox.ac.uk

Potrivit cotidianului britanic The Daily Telegraph, celebra universitate Oxford ar urma să-şi deschidă primul campus în străinătate, mai exact în Franţa, în 2018. O premieră în istoria de 700 de ani a universităţii britanice care ar fi o reacţie faţă de Brexit.

Cotidianul conservator britanic afirmă că o delegaţie franceză a fost săptămâna trecută la Oxford pentru a discuta despre crearea unui «satelit», a unui campus universitar în sânul Uniunii europene. Acest posibil «Oxford pe Sena» ar urma să beneficieze de statutele legale oferite de Franţa. Cu alte cuvinte, ar putea obţine subvenţii de la Uniunea europeană în ciuda Brexit-ului. Universitatea Oxford, cea mai veche din Regatul unit, fondată acum 7 secole, ar avea intenţia să delocalizeze la Paris anumite cursuri şi programe pentru a crea în capitala Franţei laboratoare de cercetare.

Chestiunea fondurilor europene agită lumea universitară britanică de când a fost votată ieşirea Marii Britanii din Uniunea europeană în iunie anul trecut. «Universitari de prim plan i-au avertizat pe parlamentarii britanici că Brexit-ul ar putea crea cel mai mare dezastru din istoria învăţământului superior dacă se vor retrage fondurile europene» scrie Daily Telegraph. Ziar care remarcă şi faptul că planurile universităţii Oxford survin după «ofensiva de şarm lansată de Franţa la adresa bancherilor britanici» să se relocalizeze în Hexagon după ieşirea din UE.

Pentru moment, construcţia unui campus britanic la Paris nu a fost oficializată dar declaraţiile unor înalţi responsabili universitari, atât francezi cât şi britanici, făcute publicaţiei de la Londra, nu lasă loc niciunui dubiu. Daily Telegraph reaminteşte în acest context că «şi alte universităţi britanice – precum cea de la Warwick – ar intenţiona să-şi instaleze campusuri în Franţa încă de anul viitor».

 
In curând "Oxford pe Sena"?