Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Centristul François Bayrou se raliază lui Emmanuel Macron la prezidenţialele franceze

Centristul François Bayrou, aici la un miting in martie 2012, a decis sà nu candideze a 4-a oarà la prezidentialele franceze

François Bayrou, liderul centriştilor francezi din partidul Modem, anunţă că nu va candida la prezidenţialele din lunile aprilie şi mai. Totodată, centristul se oferă să-l sprijine pe candidatul Emmanuel Macron, fost ministru socialist al Economiei. Un sprijin care se va concretiza însă doar în anumite condiţii.

« Suntem într-o situaţie extrem de riscantă, riscul este uriaş şi în faţa acestei situaţii excepţionale, trebuie un răspuns excepţional » a estimat François Bayrou în mult-aşteptata sa declaraţie publică. « Am decis să-i fac lui Emmanuel Macron o ofertă de alianţă » a mai precizat liderul centrist din Modem.

In particular, Bayrou ar dori ca Macron să introducă în viitoarele scrutinuri sistemul de vot proporţional. De asemenea, Bayrou îi cere celui căruia i-a propus sprijinul să prevadă în programul său electoral « o lege de moralizare a vieţii publice ». Pentru a câştiga viitoarele alegeri prezidenţiale, pentru a bara calea extremistei de dreapta Marine Le Pen dar şi conservatorului François Fillon, Bayrou e de părere că e nevoie de o « uniune a stângii reformiste şi a centrului independent ».

Precizăm că François Bayrou era creditat în aceste zile cu doar 5-6% din intenţiile de vot la viitoarele prezidenţiale. Totuşi, analiştii sunt de părere că cu două luni înaintea primului tur de scrutin, deciza sa ar putea influenţa sensibil cursul campaniei. Intr-adevăr, electoratul potenţial al lui Bayrou se suprapune parţial cu cele al lui Macron şi Fillon. Ori doar unul dintre aceştia ar urma s-o întâlnească în turul doi al prezidenţialelor pe Marine Le Pen, în continuare dată favorita primului tur.

 
Centristul François Bayrou se raliază lui Emmanuel Macron la prezidenţialele franceze