Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actriţă, campioană de taekwondo şi Miss Diaspora: parcursul unei românce din Canada până la Paris

alex_-new-.jpg

Alexandra Tarcu
Alexandra Tarcu
Sursa imaginii: 
Alexandra Tarcu

Alexandra Tarcu, 25 de ani, are o experienţă déjà destul de impresionantă : e actriţă, atrasă de jurnalism şi de literatură, campioană de Taekwondo şi Miss Diaspora în 2009. Născută în Canada din părinţi români emigraţi la începutul anilor ’90, Alexandra a trăit ultimii doi ani la Paris. Inainte de a pleca în Olanda pentru alţi doi ani, ea ne-a oferit un interviu în care revine asupra sejurului ei parizian dar şi a relaţiei cu românii din Canada sau Franţa.

Alexandra Tarcu spune că-i place teatru şi cinemaul franţuzesc. « Visez de la vârsta de 13 ani să vin să studiez în Franţa. La Paris, tot timpul e ceva de făcut sau de văzut. Sunt expoziţii, piese de teatru, sunt artişti care vin la Paris. Capitala Franţei e un oraş foarte dinamic, foarte diferit de orice oraş din Canada. Si acolo se întâmplă lucruri dar pe plan cultural, Parisul rămâne pe locul întâi. »

« In artele marţiale m-am împlinit de asemenea foarte bine în Franţa, am fost într-un club foarte bun cu antrenori de mare calitate. »

« In viitorul apropiat mă văd undeva între Franţa, România, Canada, poate America sau Anglia. As vrea să-mi găsesc « o bază » undeva de unde aş putea pleca la « lucru » în mai multe ţări. »

In Canada învăţam limba română din manualele româneşti cumpărate de mama

« Am învăţat româna acasă, de mică. Numai româneşte vorbeam cu părinţii mei. La un moment dat am avut o perioadă în care nu mai vroiam să vorbesc româneşte. Părinţii meu au decis atunci să nu-mi mai răspundă la întrebări sau solicitări câtă vreme nu vorbesc româneşte. Apoi, până în clasa a 6-a învăţam româna din manualele româneşti de limba română dar şi de matematică. Aşa mi-au creat părinţii mei o bază destul de solidă pentru limba română. »

« Am ajuns să particip la concursul de Miss Diaspora la Mangalia în 2009 graţie unei prietene românce care participase în anul precedent la respectivul concurs. După ce am fost selecţionată, am plecat vara în România. Timp de trei săptămâni am fost cazată la un hotel unde luam lecţii de dans, de bună purtare, de bune maniere, de mers pe tocuri, de prezentare orală, făceam sport dar aveam şi timp liber. Pe scurt, a fost foarte frumos, a fost pentru mine ca o tabără. »

« In Franţa de abia de curând am cunoscut nişte români dar în Canada, când eram la facultate la Edmonton, îmi făcusem un grup de 5-6 prieteni români. Mi-a plăcut foarte mult dar ulterior m-am bucurat să cunosc oameni şi din alte ţări. »

Planuri de viitor

« Anul trecut am scris un mic scenariu pe care un regizor l-a acceptat deci urmează în curând să înceapă filmările. Vreau să continui însă şi cu actoria, să joc mai multe roluri. Cum am studiat un an şi jurnalismul aici la Paris, am să continui şi pe calea asta mai ales că jurnalismul m-a ajutat mult ca să scriu. Sper să pot scrie şi un scenariu de lungmetraj. »

 
Actriţă, campioană de taekwondo şi Miss Diaspora: parcursul unei românce din Canada până la Paris