Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


150 de parlamentari francezi îi cer lui François Hollande să recunoască Palestina

palestina.jpg

Image source: 
AFP/Abbas Momani

Peste 150 de parlamentari francezi - deputaţi şi senatori - de dreapta şi de stânga i-au adresat preşedintelui François Hollande o scrisoare cerându-i să recunoască statul Palestina.

"Domnule preşedinte, arătaţi-vă la înălţimea mizei şi nu rataţi această întâlnire cu Istoria. Recunoaşteţi cât de curând statul Palestina". Scrisoarea adresată de cei 153 de deputaţi şi senatori francezi preşedintelui Republicii este concisă şi cât se poate de clară. "Franţa trebuie să se arate decisă să scoată din impas acest conflict. Ea trebuie să afirme în mod solemn că poporul palestinian este îndreptăţit să se doteze cu un stat. In joc sunt atât respectarea dreptului internaţional cât şi securitatea statului Israel" mai scriu aleşii francezi, originari atât din dreapta cât şi din stânga spectrului politic.

Preşedintele Autorităţii palestiniene, Mahmoud Abbas, a salutat această scrisoare estimând că "este vorba de un semnal clar de a căuta o ieşire din impasul în care se află procesul de pace".

Reamintim că în decembrie 2014, Adunarea naţională franceză - camera deputaţilor - votase o rezoluţie neconstrângătoare propusă de socialişti care recunoştea Palestina. Deputaţii adoptaseră cu o largă majoritate textul care invita guvernul francez să facă la fel.

Soluţionarea crizei prin crearea a două state este un principiu diplomatic promovat demult atât de ONU cât şi de Uniunea europeană. Crearea unui stat palestinian alături de cel israelian a fost şi propunerea făcută luna trecută la conferinţa internaţională de la Paris. Actualmente, aproape 140 de state din 200 câte sunt la Naţiunile unite au recunoscut Palestina ca stat.

150 de parlamentari francezi îi cer lui François Hollande să recunoască Palestina