Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


François Hollande, invitat de onoare la serbarea lui Mickey

hollande_disney.jpg

Presedintele Frantei, François Hollande, la aniversarea a 25 de ani de la crearea parcului de distractii Disneyland Paris
Presedintele Frantei, François Hollande, la aniversarea a 25 de ani de la crearea parcului de distractii Disneyland Paris
Sursa imaginii: 
AFP/Christophe Petit Tesson

François Hollande a fost sâmbătă invitatul de onoare la aniversarea a 25 de ani de la crearea parcului de distraţii Disneyland din Paris. Ultimul preşedinte francez care a mers în regatul lui Mickey a fost François Mitterrand în 1994.

De un sfert de secol, Disneyland Paris este prima destinaţie turistică din Franţa. "Reprezentaţi 6,2% din reţetele turistice ale ţării. Aţi generat impozite şi taxe de peste 7 miliarde de euro şi aţi crea mii de locuri de muncă" a reamintit preşedintele François Hollande în discursul său. Un studiu publicat vineri arată că în 25 de ani de activitate, Disneyland Paris a adus 68 de miliarde de euros economiei franceze pentru o investiţie totală din partea statului de doar 700 de milioane. Cu alte cuvinte, pentru un euro investit acolo de puterea publică franceză, s-au câştigat 100.

Gestionarea proastă a parcului a dus însă şi la datorii uriaşe, peste un miliard de euro. Un eşec financiar pus de acţionarii decepţionaţi pe seama casei-mamă care percepe sume uriaşe de la filiala ei franceză şi nu-i permite acesteia din urmă să devină rentabilă.

Intr-un discurs rostit tot sâmbătă la aniversarea parcului, directoarea de la Disneyland a subliniat că 20% dintre vizitatorii care vin acolo sunt originari din afara Uniunii europene. Intr-un sfert de secol, parcul de distracţii şi cinemauri a înregistrat 320 de milioane de vizite, mai multe decât la Turnul Eiffel şi castelul Versailles la un loc.

 
François Hollande, invitat de onoare la serbarea lui Mickey