Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ursul polar îi va supravieţui lui Donald Trump?

urs.jpg

Urs polar pe o banchizà în nordul Norvegiei
Urs polar pe o banchizà în nordul Norvegiei
Image source: 
Wolfgang Kaehler/LightRocket via Getty Images

Astăzi este ziua mondială a ursului polar. Inscrişi din 2008 pe lista speciilor ameninţate, urşii polari sunt încă şi azi în pericol. 80% din populaţie ar putea dispărea în următorii 50 de ani.

In lume ar mai exista între 20 şi 30.000 de urşi polari, urşi albi sau « ursus maritimus » cum le mai spun oamenii de ştiinţă. Toţi trăiesc doar la polul nord, răspândiţi pe toată banchiza, de la Canada la Spitzberg în nordul Danemarcei, trecând prin Siberia. Masculii pot ajunge până la 600 kg dar inuiţii – poporul care trăieşte în acele zone arctice – au tras primii semnalul de alarmă cu privire la faptul că urşii polari pierd din greutate. Au urmat apoi o serie de rapoarte ştiinţifice care au confirmat informaţiile popoarelor autohtone.

Urşii albi au trei duşmani : gheaţa care li se topeşte sub labe, braconajul şi poluarea apelor. Niciodată banchiza polară nu s-a refăcut aşa de târziu ca anul trecut, spun specialiştii. Acest lucru prelungeşte deci perioada de nemâncare a urşilor, hibernarea lor, dar diminuează şi numărul de foci care sunt principala sursă de alimentaţie a urşilor albi. Pentru femele, acest lucru este periculos pentru că fiind prea slabe ele nu mai pot da naştere la pui şi chiar dacă ar putea, nu ar avea cu ce să-şi hrănească progeniturile.

Ca să protejeze specia, fostul preşedinte american, democratul Barack Obama, iniţiase un aşa-zis plan « urs polar », primul de acest gen la scară mare, ca să salveze mamiferul. Un program guvernamental din Alaska, realizat în colaborare cu autorităţile inuite şi o serie de parteneri internaţionali. Evident că azi se pune întrebarea : şi ce va face Donald Trump cu acest plan ? E încă prea devreme pentru a ne pronunţa dar numirea climato-scepticului Scott Pruitt în fruntea Agenţiei pentru protecţia mediului nu este un semn de bun augur, notează comentatorii.

Bulversările climatice au împins urşii să se tot apropie de oraşele din marele nord, lucru ce reprezintă un pericol atât pentru animal cât şi pentru om. Unii apreciază faptul că dacă natura e tot mai puţin primitoare pentru urşii albii, aceştia pot supravieţui în grădinile zoologice unde sunt atracţia celor mici şi mari. Rémy Marion, specialistul francez al urşilor polari, dezminte însă această ipoteză. El e de părere că « un urs polar într-un zoo nu mai e chiar un urs polar, nici măcar pentru marele public. Acolo el e hrănit cu salate şi andive şi are mari probleme psihologice. Un urs polar trăieşte doar pe banchiză » spune Rémy Marion.

Asociaţiile de apărare a ursului polar mizează pe această zi mondială pentru a-i mobiliza pe cetăţeni. Polar Bears International, cel mai activ dintre aceste grupuri, la originea zilei internaţionale a urşilor polari, propune şi o serie de gesturi pe care le putem face fiecare dintre noi pentru a ne reduce impactul consumului de energie. Iarna să dăm căldura cu 2-3 grade mai puţin şi să ne încălzim mai degrabă cu haine groase, vara să folosim mai rar aerul condiţionat iar pe reţelele de socializare să ne lăudăm cu faptele noastre bune folosind cuvintele-cheie PolarBearDay şi ThermostatChallenge. In fine, pentru cetăţenii care vor să se implice şi mai mult, circulă o petiţie pe internet care promovează şi mai multe acţiuni concrete contra încălzirii climei.

Ursul polar îi va supravieţui lui Donald Trump ?
1501