Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Donald Trump în război împotriva presei

063_519240198_0.jpg

Image source: 
credit foto: rfi.fr

În Statele Unite, Donald Trump se află într-un război deshis cu presa, pe care de altfel a şi calificat-o, pe data de 17 februarie, drespt “duşman al poporului american”. Sîmbăta trecută preşedintele american a anunţat că nu va participa la dineul anual organizat de Asociaţia corespondenţilor Casei Albe, o reuniune devenită tradiţională. Numeroşi editorialişti afirmă, în Statele Unite precum şi în Europa, că acest conflict dintre Donald Trump şi una dintre principalele contra-puteri în stat, presa, pune în lumină din nou înclinaţiile autoritariste ale preşedintelui american.

Presa, o formă de contra-putere care deranjează

In Statele Unite presa reprezintă o forţă imensă în peisajul politic, şi nu este chiar prima dată cînd un preşedinte o califică drept “duşman al poporului”. In 1974 preşedintele Richard Nixon avea exact aceeaşi opinie asupra presei americane, pentru că din cauza ei fusese obligat să demisioneze, pe fondul afacerii numită Watergate. O afacere de spionaj a partidului democrat de care republicanul Nixon nu era străin, şi care fusese revelată în urma unor investigaţii făcută de jurnalişti.

Pentru a rezuma, ori de cîte ori jurnaliştii se pun de-a curmezişul în faţa obiectivelor urmărite de liderii politici, ei sunt arătaţi cu degetul ca fiind prea băgăreţi, în slujba duşmanilor poporului sau a intereselor străine, iresponsabili sau chiar de-a dreptul periculoaşi. Donald Trump, dincolo de insultele pe care le adresează presei, vrea de fapt să o de-legitimeze, mai precis să-i convingă pe americani că presa lor, luînd aşa-zise atitudini anti-americane, nu mai are un rol legitim. În ultimii zece sau cincisprezece ani s-au războit cu presa din ţarările lor lideri precum Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin sau Viktor Orban.

Faptul că unor medii de informare precum New York Times, CNN sau BBC li se interzice să mai aibă acces la centrul de presă al Case Albe este de natură să provoace un seism mediatic în Statele Unite. Donald Trump i-a diabolizat pe jurnalişti chiar şi la ora la care era candidat la prezidenţiale.

Pentru el, jurnaliştii sunt “cei mai necinstiţi oameni de pe pămînt”, iar cei care nu îi aprobă deciziile sunt, evident, nişte complotişti. In războiul său cu presa Donald Trump frizează uneori ridicolul, ca atunci cînd l-a întrebat, la o conferinţă de presă, pe un jurnalist, dacă face sau nu parte din categoria jurnaliştilor “amicali”. Donald Trump nu se teme însă de ridicol, iar pentru moment rămîne surd la toate criticile.

Hollywood-ul mobilizat împotriva lui Trump

Probabil că nici apelurile lansate în direcţia sa de artiştii de la Hollywood, chiar la ceremonia de decernare a Oscarurilor, nu au ajuns la el. De altfel această ceremonie a avut o puternică dimensiune politică. Iranianul Asghar Farhadi, regizorul filmului "Clientul", care a obţinut Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină, a boicotat ceremonia. Si aceasta în semn de protest faţă de decretul semnat de Trump prin care se interzice în Statele Unite accesul străinilor provenind din şapte ţări musulmane.

Pentru uzina de vise a Hollywood-ului, ale cărei filme circulă în lumea întreagă, apare ca total absurdă interdicţia de intrare în Statele Unite decretată de Trump, precum şi fobia sa anti-imigraţie.

De altfel, o bună parte dintre actorii, scenariştii, regizorii şi tehnicienii Hollywood-ului sunt oameni veniţi din străinătate. "Toleranţa este mai puternică decît teama de celălalt" a declarat, duminică seară la ceremonia Oscarurilor, Rich Moore, corealizator al filmului de animaţie "Zootopie", şi el aflat pe lista laureaţilor. Prezentatorul Oscarurilor, Jimmy Kimmel, n-a ezitat să facă o mulţime de referinţe ironice şi pline de umor la adresa lui Trump, de exemplu cînd s-a declarat uşurat că serviciile de imigrare americane au lăsat-o să vină la Hollywood pe actriţa franceză Isabelle Huppert. Iar cînd italo-britanicul Alessandro Bertolazzi a venit să-şi ia premiul pentru cel mai bun machiaj şi pentru cea mai bună coafură (care au revenit filmului “Suicid Squad”) el a ridicat trofeul în aer dedicîndu-l tuturor imigranţilor.

Toate aceste gesturi nu-l vor destabiliza însă pe Donald Trump, de partea căruia se află, trebuie să o precizăm din nou, multe milioane de americani. Războiul dintre Donald Trump şi presă trebuie văzut mai degrabă ca o confruntare între americani pe chestiuni de principiu, pe probleme de societate şi pe proiecte de viitor. Acolo se duce de fapt adevărata luptă, iar în acest context Partidul Democrat va avea un cuvînt important de spus. Mai ales că acum formaţiunea este gata de ofensivă, cu un nou lider în fruntea sa, hispanicul Tom Perez, şi a cărui mînă dreapta, al doilea în ierarhia partidului, este un musulman, Keith Ellison.