Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Puciul ratat din Turcia: după arestările în masă, valul de procese

tanc_puci.jpg

Tancuri ale armatei turcesti pe stràzile Ankarei pe 16 iulie 2016
Tancuri ale armatei turcesti pe stràzile Ankarei pe 16 iulie 2016
Sursa imaginii: 
REUTERS/Tumay Berkin

La Ankara a început un proces uriaş contra presupuşilor participanţi la puciul ratat din 15 iulie anul trecut. Peste 300 de acuzaţi sunt judecaţi acum dintr-un total de 1.200 câţi sunt suspectaţi că ar fi participat la tentativa de lovitură de stat. Procesul va dura toată luna martie.

Suspecţii sunt atât de numeroşi încât li s-a construit o sală de tribunal specială. Peste 12.000 de metri pătraţi pe terenul unei închisori la Sincan, nu departe de Ankara. Tunuri de apă sunt postate la intrarea în incintă şi drone survolează asistenţa, scrie agenţia France Presse. Sala monumentală poate primi 700 de acuzaţi şi tot atâţia avocaţi dar marţi nu au fost deferiţi tribunalului « decât » 330 de acuzaţi înconjuraţi de impresionante forţe de ordine. Primii acuzaţi provin dintr-o brigadă de artilerie şi dintre cadeţii unei academii militare. In cazul în care sunt găsiţi vinovaţi ei riscă ani grei de puşcărie. Doi soldaţi, găsiţi vinovaţi déjà de « încălcarea Constituţiei » în alt proces, au fost condamnaţi la puşcărie pe viaţă. Această pedeapsă este cea mai des folosită în procesele din ultima vreme din Turcia, lucru care va produce îmbulzeală în închisorile turceşti, déjà supra-populate.

Nu e vorba de primul proces de acest gen

Zeci de procese de acest tip au început déjà din decembrie anul trecut. Multe altele sunt prevăzute în următoarele săptămâni. Procesele presupuselor creiere ale puciului ratat de anul trecut vor începe şi ele până în luna iunie. In fine, autorităţile turce mizează pe o ipotetică extrădare din SUA a lui Fethullah Gülen, predicatorul musulman şi inamicul numărul unu al preşedintelui Recep Erdogan, acuzat de Ankara că ar fi la originea complotului. Evident, Turcia visează să-l poată judeca pe respectivul dar e puţin probabil ca acest vis să se împlinească vreodată.

Inainte debutului procesului de acum de la Ankara, cea mai mare judecată începuse acum o lună la Izmir unde sunt pe banca acuzaţiilor 270 de persoane – în majoritate militari sau ofiţeri la pensie.

Din 15 iulie anul trecut – data tentativei de puci – au fost arestate aproape 46.000 de persoane. Sunt cifre care provind de la situl turkeypurge.com. Peste două mii de şcoli şi universităţi au fost închise, la fel şi circa 150 de medii de informare. Peste 4 mii de judecători şi procurori au fost daţi afară în timp ce 162 de jurnalişti au fost arestaţi.

Din toată această mulţime, doar 1.200 de persoane au fost pentru moment sau vor fi în curând prezentate unui judecător. Toată lumea riscă însă să se regăsească la tribunal sub acuzaţia de a fi participat direct sau indirect la lovitura de stat pusă de autorităţi pe seama güleniştilor. Pe lista suspecţilor figurează nu doar jurnalişti ci şi poliţişti, militari, disidenţi sau militanţi pro-kurzi.

Capetele de acuzare contra suspecţiilor sunt şi foarte variate şi vagi

Presupuşii pucişti sunt acuzaţi toţi de crime contra statului. Dar motivele de acuzaţie sunt diverse : tentativă de răsturnare a ordinii constituţionale, răsturnarea parlamentului, apartenenţa la o organizaţie teroristă, şamd. Această ultimă acuzaţie pune cele mai multe probleme întrucât este foarte ...extensibilă. Astfel, găsim aici când membrii ai confreriei lui Gülen, când partidul PKK al kurzilor, interzis în Turcia, când orice alt opozant al guvernului devenit prea jenant pentru putere. Aşa a fost încarcerată mai bine de patru luni vocea cea mai audibilă a opoziţiei, scriitoarea Asli Erdogan – nici o legătură cu preşedintele, doar acelaşi nume.

In fine să mai spunem că în acest context a reapărut pe tapet dezbaterea privind reintroducerea pedepsei cu moartea. O pedeapsă abolită în 2004 de Ankara în cadrul procesului ei de apropiere de Uniunea europeană. Astăzi însă, unii ar dori să reintroducă pedeapsa capitală, inclusiv Recep Erdogan a pledat de mai multe ori în acest sens. Preşedintele turc nu a dat însă deocamdată niciun calendar precis pe această temă.

Mai multe ONGuri au tras alarma cu privire la ameninţările care planează asupra independenţei justiţiei. S-au evocat de asemenea cazuri de tortură contra persoanelor suspectate că au luat parte la puciul de anul trecut. Pe de altă parte, sectorul judiciar e şi el cum spuneam foarte afectat, probabil chiar mult diminuat având în vedere că peste 4 mii de judecători şi procurori au fost puşi pe tuşe în ultimele 8 luni. Un cercetător de la asociaţia Amnesty International citat de canalul de televiziune Arte spune că domneşte în Turcia « un climat de teroare, inclusiv contra judecătorilor care se tem să nu dea verdicte contrare intereselor regimului. »

 
Puciul ratat din Turcia: după arestările în masă, valul de procese