Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


François Fillon se consideră victima unui linşaj politic, juridic şi mediatic

000_m721s.jpg

François Fillon  la conferinta de presa de pe 1 martie 2017
François Fillon la conferinta de presa de pe 1 martie 2017
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

"Un asasinat politic" – este expresia utilizată de candidatul unic al dreptei la alegerile prezidenţiale franceze, François Fillon, pentru a denunţa aşa-zisa presiune mediatică şi judiciară exercitată asupra sa. El a convocat astăzi o conferinţă de presă în care a lansat un apel la "rezistenţă" în direcţia electoratului dreptei şi al centrului. François Fillon a  exclus ideea de a se retrage din cursă, în ciuda faptului că urmează să fie inculpat pentru deturnare de fonduri.

Cea mai bună apărare este atacul. În general oamenii politici ştiu acest lucru, iar în prezent François Fillon probabil că nu are altă soluţie decît să fie ofensiv. Iar unele dintre declaraţiile sale sunt de natură să şocheze, sau cel puţin să stîrnească polemici, prin vehemenţa lor:

"Numeroşi dintre prietenii mei politici şi dintre cei care m-au sprijinit la alegerile primare unde au votat patru milioane de alegători vorbesc despre un asasinat politic. Și este într-adevăr un asasinat. Dar prin această dezlănţuire disproporţionată, fără precedent, prin alegerea momentului, nu doar eu sunt cel asasinat ci alegerile prezidenţiale. Vocea a milioane de francezi care doresc o adevărată alternanţă este înăbuşită. Proiectul de redresare naţională pe care îl propun este expulzat din dezbatere. Libertatea de vot şi democraţia politică însăşi sunt violent lovite."    

Sunt deci cuvintele lui François Fillon care mai declară că nu va renunţa la candidatură, că se va prezenta în faţa justiţiei comform convocării şi că va lupta pînă la capăt. El reproşează de fapt justiţiei franceze că a ales momentul inculpării sale, pe 15 martie, exact cu două zile înainte de depunerea candidaturilor oficiale în vederea prezidenţialelor. Din punctul său de vedere, cei trei judecători însărcinaţi cu ancheta comit sacrilegiul de a interveni în viaţa politică pentru a împiedica un candidat legitim să se lanseze în cursa prezidenţială. François Fillon se consideră deci o victimă şi lansează un apel patetic la rezistenţă.

Nu este pentru prima dată că François Fillon se victimizează de cînd au apărut revelaţiile legate de modul în care şi-a angajat soţia precum şi pe doi dintre copii în calitate de consilieri parlamentari pe vremea cînd era senator. Alte revelaţii au fost făcute în legătură cu sumele importante cu care soţia sa Pénelope a fost plătită de către revista "Les deux mondes", proprietarul acesteia fiind un prieten al familiei. Din punct de vedere moral François Fillon a pierdut practic bătălia.

Francezii nu vor fi dispuşi, este cel puţin părerea mea personală, să uite toate aceste detalii… Mai ales în condiţiile în care atîta lume are salarii mici în Franţa iar şomajul este un coşmar naţional. Dar s-ar putea ca pînă la urmă François Fillon să cîştige în faţa justiţiei şi să demonstreze că avantajele avute, de care a beneficiat familia sa, ţin de un mecanism perfect legal. De altfel mulţi alţi deputaţi, cam o treime, au făcut la fel. Iar în cazul remuneraţiilor obţinute de Pénelope de la revista amintită mai sus, s-ar putea ca, juridic vorbind, să se ajungă la concluzia că reprezintă o altă afacere, François Fillon nefiind de loc vizat de ea.

Un foileton poilitico-judiciar cu importante consecinţe intră de fapt într-o nouă fază. Iar dreapta riscă să fie penalizată serios. Deja, în sînul dreptei i se reproşează lui François Fillon că nu s-a retras din cursă, după ce promisese că o va face în caz de inculpare. Duminică seară François Fillon denunţa, referindu-se la unele incidente produse la Nantes în contextul unui miting al doamnei Marine Le Pen, lidera Frontului Naţional, o atmosferă de “cvasi-război civil” în Franţa. Este o exagerare, bineînţeles, ceea ce nu înseamnă că atmosfera acestor prezidenţiale nu este serios înveninată.