Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pe aleile Salonului agriculturii din Paris, cea mai mare fermă din Franţa (AUDIO şi FOTO)

20170301_154115.jpg

Între 620 și 650 de mii de vizitatori sunt așteptați până duminică la Salonul agriculturii din Paris
Între 620 și 650 de mii de vizitatori sunt așteptați până duminică la Salonul agriculturii din Paris
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Mii de animale – vaci, oi, capre, câine, cai, măgari, etc. – sunt reunite la Paris cu ocazia celei de-a 54-a ediţie a Salonului internaţional al agriculturii. Francezii ocupă peste 90% din spaţiu dar sunt şi standuri străine – Marocul, Senegalul, Italia, Corea de sud, Ungaria, Bulgaria dar nu şi România... Peste 600 de mii de vizitatori sunt aşteptaţi până duminică seara pe aleile de la Porte de Persailles.

Ambianţă agitată în această zi de miercuri la Salonul agriculturii. Agitată nu doar pentru animale ci şi pentru vizitatori şi expozanţi. Doi candidaţi la preşedinţie – conservatorul François Fillon şi centristul independent Emmanuel Macron – au fost sau vor veni să-şi laude programele electorale. Două ocazii de a provoca hărmălaie, îmbulzeli, înjurături şi chiar manifestaţii pro sau contra. Lumea agricolă, în trecut mai degrabă de dreapta, din ultimele sondaje de opinie se arată azi mai degrabă atrasă de absenteism sau de extrema dreaptă. Exploatanţii francezi sunt dezabuzaţi, descurajaţi de doi ani de criză. Jumătate dintre agricultorii francezi trăiesc cu 350 de euro pe lună. Nu e deci de mirare că tot mai mulţi trec la acte extreme; sinuciderile îndoliază în mod regulat lumea agricolă. Chiar și pe aleile salonului parizian – cea mai mare fermă din Franţa vreme de o săptămână - mai vezi tricouri pe care scrie : «Sunt crescător de animale şi mor». Un semnal grav, ştiut fiind că cei veniţi până aici cu animalele lor sunt dintre cei mai competitivi şi organizaţi din Hexagon.

Sute de animale – vaci, tauri, porci, oi sau câini – vor defila pe diversele podiumuri în cadrul mult râvnitului concurs agricol general. Doar iepuri şi pisicile nu au dreptul să concureze... Cele mai impresionante şi mai numeroase animale prezente la Paris sunt vacile şi taurii. Unele dintre animale ating greutăţi record, aproape două tone.

François e crescător de vaci de rasa « charolaise » şi ne spune că « principala lui problemă este să-şi vândă carnea la un preţ decent, în parte din cauza taxelor prea mari ». În opinia lui, « Politica agricolă comună este esenţială, indispensabilă. Nu cred că există crescător de vite azi care să poată trăi fără PAC ». Întâmplător, interlocutorul nostre are vacile înşiruite chiar în faţa standului McDonald’s. Îl întreb ce părere are despre acest tip de restaurant. «Astăzi, McDonald’s şi alţii de aceaşi teapă nu propun decât carne tocată, care pentru noi nu este reprezentativă în termeni de calitate. Carnea de calitate se vinde la măcelar sub alte forme decât tocată. Pe de altă parte, McDonald’s face publicitate la două rase de vaci care dau carne de calitate – printre care a noastră, charolaise – deci este şi acesta un fel de a valoriza animalele şi de a ne face publicitate ».

"Crescătoriile de vite mai au potenţial în România" – crescător francez de vaci şi porci

Câţiva metri mai departe, după rândurile de vaci, viţei şi tauri şi după unul din numeroasele jocuri de animaţie, au fost instalate scroafele cu purceii. Stau de vorbă cu Jean-Paul Thénot, crescător din Auvergne. « Spania este astăzi concurenta noastră numărul unu. Germania era pe vremuri înaintea noastră pentru că ne făcea concurenţă deloaială, folosea mână de lucru ieftină, plătea de trei ori mai puţin ca noi. Spania este însă azi în faţă pentru că au o filieră bine organizată » spune Jean-Paul. Repede intrăm pe terenul politic – François Fillon şi Emmanuel Macron tocmai trecuseră pe acolo. Crescătorul de porci e foarte sever. « Viitorul nostru va depinde de liderii politici, dacă decid sau nu să apere filiera porcină. Aşteptăm însă un semnal de la ei pentru că dacă nu se face nimic, agricultura noastră se duce de râpă. Fillon ar putea face lucruri pentru noi dar e băgat în scandaluri ; Macron e un candidat care nu va bulversa totul dar poate face şi el treabă bună. Dacă însă iese Marine Le Pen preşedintă, ar fi o catastrofă pentru agricultorii francezi ». Înainte să mă despart de Jean-Paul Thénot, aflu că a fost acum 4 ani în România, nu pentru porci ci pentru vaci – el creşte şi vaci de lapte. « Crescătoriile de vite mai au potenţial în România, nu ca la noi aici. Se mai pot face lucruri la Dvs şi am văzut în România exploataţii agricole frumuşele, de care nu mi-ar fi ruşine ».

În drum spre ieşire trec pe lângă un alt concurs la care animalele sunt prezentate de elevii unui liceu agricol de lângă Mont Saint-Michel. Trebuie ştiut că în general, la salonul agriculturii din Paris vin într-o săptămână sute de mii de curioşi. Anul acesta organizatorii aşteaptă între 620 şi 650 de mii până duminică seara. Ziua de miercuri este una dintre cele mai aglomerate pentru că pe lângă vizitatorii « normali » sunt prezenţi şi mii de copii, veniţi fie cu şcoala fie cu centrele de activităţi extra-şcolare. Oile, vacile, jocurile care li se propun la faţa locului şi nelipsita clătită, iată atracţiile pentru copii când vin la Salonul agriculturii.

Salonul agriculturii din Paris, cea mai mare fermă din Franţa

Fine, o vacà de 6 ani, este vedeta din acest an a salonului agriculturii
Fine, o vacà de 6 ani, este vedeta din acest an a salonului agriculturii
 
Pe aleile Salonului agriculturii din Paris, cea mai mare fermă din Franţa (AUDIO şi FOTO)