
Special Paris
Angela Merkel în Egipt şi Tunisia
000_par8079800_0.jpg

Subiectele abordate de doamna Merkel în contextul acestui pelerinaj diplomatic sunt de natură să aibă un impact şi asupra alegerilor legislative din septembrie din Germania. Imigraţia este deja un subiect care domină campania, iar şansele doamnei Merkel de a obţine un al patrulea mandat în fruntea guvernului depind şi de capacitatea ei de a-ai asigura pe germani că fluxul de străini nu va deveni haotic.
Haosul, în schimb, domneşte în Libia, iar după închiderea “rutei balcanice”, acum imigranţii clandestini vin în Europa pe ruta migratorie libiană. Angela Merkel a propus la un moment dat crearea unor tabere de refugiaţi în Africa de Nord, dar ideea nu este agreată de ţările pe teritoriul cărora ar trebui instalate, de exemplu Tunisia.
Atît Egiptul cît şi Tunisia aşteaptă de la Germania şi ajutoare economice precum şi eventuale investiţii, dar peisajul politic nu este acelaşi în cele două ţări. Practic, Tunisia este singura ţară prin care a trecut "primăvara arabă" şi care continuă să construiască o democraţie veritabilă.
Germania ar dori ca ţări precum Egiptul, Tunisia, Algeria să se implice mai mult în pacificarea şi stabilizarea Libiei, de unde continuă să vină aproape zilnic vase cu migranţi spre Europa. Doar pentru lunile ianuarie şi februarie Italia a recenzat 13 400 de noi sosiţi, ceea ce înseamnă o creştere între 50 şi 70 la sută a fluxului migrator faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015 şi 2016. Primăvara care se anunţă la orizont şi perioada de vreme bună va stimula fără îndoială fluxul migrator spre o Europă care se află în plină angoasă identitară şi riscă fragmentarea
. In general iniţiativele diplomatice ale doamnei Angela Merkel apar ca fiind mai discrete, dar Germania are de partea ei atuul credibilităţii economice precum şi un atuu moral întrucît a primit mai mulţi imigranţi decît orice altă ţară europeană.