Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SUA îşi instalează un puternic scut antirachete în Coreea de sud după noua provocare a regimului de la Phenian

coreea.jpg

Elemente ale scutului antirachete american THAAD au sosit luni noaptea în Coreea de sud
Elemente ale scutului antirachete american THAAD au sosit luni noaptea în Coreea de sud
Sursa imaginii: 
USFK/Yonhap via REUTERS

SUA au început noaptea trecută să-şi desfăşoare în Coreea de sud elemente ale scutului anti-rachete denumit THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) după ce luni Coreea de nord efectuase noi tiruri de rachete. Iniţial aceste elemente ale scutului urmau să fie instalate de abia la toamnă şi asta în ciuda reticenţelor exprimate public de China.

Noua provocare a regimului nord-coreean în largul coastelor japoneze vine după ce Phenianul promisese represalii contra manevrelor militare efectuate de soldaţi americani şi sud-coreeni săptămâna trecută. Agenţia de presă nord-coreeană a explicat că regimul a tras luni cele 4 rachete balistice ca să se exerseze în vederea unui atac contra bazelor americane, mai exact contra « agresorului imperialist american din Japonia ». 3 dintre rachete au căzut în apele teritoriale japoneze. Din acelaşi comunicat aflăm că Kim Jong-Un în persoană « a ordonat şi supervizat respectivele exerciţii cu rachete ».

Donald Trump a abordat acest subiect cu preşedintele interimar sud-coreean şi cu premierul nipon. Seful Casei albe a ţinut să-şi asigure interlocutorii de sprijinul deplin al Washingtonului. Consiliul de securitate ONU se va reuni de partea sa miercuri la cererea SUA şi Japoniei. In acest context tensionat, administraţia americană a decis să grăbească desfăşurarea scutului antirachete THAAD care ar urma să fie complet operaţional luna viitoare. Primele două baterii antirachete ales acestui sistem considerat drept unul dintre cele mai performante din lume au sosit déjà în Coreea de sud.

Rusia : « scutul american va duce situaţia din peninsulă într-un impas »

China a protestat deîndată în faţa acestei desfăşurări americane estimând că nu va diminua cu nimic tensiunea din peninsula coreeană, ba dimpotrivă. In realitate, Beijing se teme însă că acest scut american, dotat cu nişte puternice radare, i-ar putea compromite securitatea, perturbându-i propriul sistem antirachete. In semn de protest, China a luat dealtfel déjà o serie de măsuri de retorsiune contra sud-coreenilor în sectorul turistic, alimentar şi al aviaţiei comerciale. Seoul a replicat, ameninţând că va sesiza OMC – Organizaţia mondială a comerţului – dacă China persistă pe această cale. Rusia a protestat şi ea estimând că acest sistem militar american instalat la faţa locului va duce situaţia din peninsulă într-un impas.

Reamintim că regimul stalinist de la Phenian nu este la prima sa provocare de acest tip cu rachete balistice. Alte cel puţin 6 teste similare au avut loc în trecut fiind urmate de tot atâtea sanţiuni comerciale care însă nu au reuşit să pună capăt ambiţiilor militare nord-coreene. Analiştii subliniază că aceste noi tiruri reprezintă un avertisment clar pentru Tokyo. Coreea de nord demonstrează că ţintele sale potenţiale nu se mai limitează doar la peninsula coreeană ci se pot extinde oricând la Japonia şi chiar la ţinte americane din Pacific. Singura necunoscută rămâne capacitatea de Coreeii de nord de a-şi miniaturiza armele atomice pentru a le putea transporta până deasupra teritoriului nord-american.

In opinia observatorilor, o bună parte din soluţie la problema nord-coreeană este în mâna chinezilor, Beijing fiind principalul aliat şi partener comercial al regimului de la Phenian. China s-a distanţat dealtfel déjà de ambiţiile nucleare nord-coreene punând de exemplu capăt importurilor de cărbune din această ţară, lucru care va priva Coreea de nord de o importantă sursă de devize.

 
SUA îşi instalează un puternic scut antirachete în Coreea de sud după noua provocare a regimului de la Phenian