Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Este François Fillon populist?

fillon_troca.jpg

Mitingul lui François Fillon de la Trocadéro din 5 martie 2017
Mitingul lui François Fillon de la Trocadéro din 5 martie 2017
Image source: 
Wojazer/File Photo

Într-un lung articol, ziarul Le Monde încearcă să analizeze ultimele declaraţii ale lui François Fillon. Cotidianul de referinţă din Franţa ajunge la concluzia că da, « candidatul dreptei la prezidenţiale şi-a radicalizat discursul folosind adesea accente populiste ».

Ca să-şi salveze candidatura, François Fillon s-a luat de justiţie, de presă şi a evocat teza complotului. « Asasinat politic », « tribunal mediatic » şi « stat de drept sistematic violat » sunt doar câteva din acuzaţiile aduse de candidatul conservator celor care anchetează despre presupusele locuri de muncă fictive de care ar fi beneficiat soţia sa şi copii săi.

Le Monde constată astfel că de o lună de când e confruntat cu această afacere, « Fillon nu doar că şi-a văzut candidatura la Elysée fragilizată, dar a avut ca efect şi modificarea radicală a discursului şi a orientării ideologice a fostului premier francez. Încercând să se apere de acuzaţii, el a folosit accente populiste » notează ziarul francez. Evocând « lovitura de stat a judecătorilor » şi « tentativa de linşaj a jurnaliştilor », François Fillon s-a demarcat defintiv de imaginea sa de om ponderat şi respectuos faţă de institţiile statului. Istoricul Pierre Rosanvallon, afirmă astfel în paginile lui Le Monde că « a auzi din gura unui candidat la preşedinţie vorbe atât de agresive la adresa justiţiei şi a presei este un eveniment inedit, fiind marca unei viziuni populiste a democraţiei ».

Virajul populist luat de Fillon a fost denunţat cu fermitate şi de Alain Juppé. Fostul premier, tot conservator, şi ex-pretendent şi el la preşedinţie, a estimat că « discursul tot mai radical al lui Fiilon l-a dus într-un impas şi în plus i-a îndepărtat pe unii dintre alegătorii centrişti ». Dominique de Villepin, şi el fost prim-ministru, are şi el un verdict dur : « În momentul în care François Fillon a pus în cauză instituţiile ţării, el şi-a pierdut totodată credibilitatea şi demnitatea de care trebuie să dea dovadă orice candidat la preşedinţie ».

Candidatul dreptei, la liziera Frontului naţional

În fapt, schimbarea de atitudine a lui Fillon se explică prin dorinţa sa de a-şi salva candidatura. Încă de la începutul necazurilor sale cu justiţia, candidatul a decis să se sprijine mai ales pe nucleul dur al electoratului de dreapta. Ca să nu-i piardă pe alegătorii cei mai radicali, François Fillon şi-a înăsprit propunerile în materie de securitate, a insistat pe « apărarea valorilor familiale şi catolice » şi a preconizat o serie de măsuri economice liberale. « Un triptic care-l împinge pe candidatul dreptei la liziera Frontului naţional » notează acelaşi Le Monde. Lucru confirmat şi de faptul că odată cu plecarea celor mai centrişti sau moderaţi susţinători ai lui Fillon, « candidatul partidului Republicanii rămâne cu o echipă care trage foarte la dreapta ».

Într-o lungă analiză publicată de acelaşi ziar Le Monde, scriitorul şi profesorul italian Raffaele Simone e de părere că « strategia lui François Fillon expune Europa unui risc mortal. Afacerea Fillon nu este doar o afacere franceză, ea priveşte întreaga Europă. Toate mesajele pe care le-a trimis electoratului său nu au fost decât ca să atragă dreapta cea mai dură. În cazul în care turul doi al prezidenţialelor se va juca între Marine Le Pen şi Emmanuel Macron, acest balotaj nu va fi bun pentru Franţa. Probabila victorie a extremistei de dreapta, favorizată de afacerea Fillon, ar fi însă catastrofală pentru toată Europa, pentru întreaga Uniune europeană care astfel s-ar putea dezintegra definitiv » alertează omul de litere italian în încheierea apelului său publicat de Le Monde.

Este François Fillon populist?