Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Propunerile candidaţilor la prezidenţialele din Franţa pentru egalitatea bărbaţi-femei

femmes.jpg

Sursa imaginii: 
melty.fr

Pentru prima dată, cu ocazia zilei internaţionale a femeii, organizaţii din peste 50 de ţări din lume s-au mobilizat pe 8 martie pentru a organiza « o zi fără femei ». Mişcarea, iniţiată de Polonia, se vrea deci un fel de grevă internaţională a femeilor la care şi-au anunţat participarea organizaţii din SUA, Franţa, Germania, Italia, Rusia, Tailanda, Cambodgia, şamd. În Franţa, principala revendicare a femeilor este egalitatea salariilor lor cu cele ale bărbaţilor. Ce propun în materie de drepturile femeilor diverşi candidaţi şi candidate la prezidenţialele din aprilie şi mai?

Marine Le Pen, candidata Frontului Naţional, singura femeie printre candidaţii de prim-plan, consacră drepturilor femeilor trei linii dintr-un total de 144 de propuneri. Ideile ei se rezumă cam aşa : « combaterea islamismului care reduce libertăţile fundamentale ale femeilor », « instaurarea unui plan naţional pentru egalitatea salarială » şi « combaterea precarităţii sociale şi profesionale ». Propuneri deci vagi şi care evită subiectele polemice. În programul extremistei de dreapta nicio vorbă de exemplu despre avorturi, subiect de dezacord în sânul Frontului naţional.

Programul conservatorului François Fillon e mult mai consistent, are un întreg capitol consacrat « libertăţilor femeilor ». Mamele singure sunt principala preocupare a candidatului dreptei. El propune ca acestea să fie prioritare la atribuirea locurilor în creşe şi locuinţelor sociale. Fillon vrea şi prelungirea prescrierilor pentru victimele agresiunilor sexuale dar acest lucru a fost déjà lansat parţial de actuala conducere socialistă. Tot în continuarea tendinţei de acum, François Fillon propune controale mai stricte pentru a veghea la egalitatea salarială. « Islamul radical » este titlul unui subcapitol din programul lui Fillon în care candidatul explică faptul că vrea să suprime ajutoarele pentru asociaţile care nu respectă mixitatea.

Egalitatea bărbaţi-femei, ridicată la rang de cauză naţională?

Nicio vorbă însă despre şcolile catolice – foarte numeroase - care practică separarea băieţilor şi fetelor, la fel ca şi multe şcoli evreieşti ortodoxe sau lubavici din Franţa. În fine, pentru a combate hărţuirea femeilor în spaţiul public, reprezentantul dreptei propune o amendă mai piperată pentru a sancţiona delictul. Aceaşi măsură – inaplicabilă spun observatorii – e şi pe lista lui Emmanuel Macron. Candidatul independent de centru-stânga e cel mai radical: el vrea ca egalitatea bărbaţi-femei să fie ridicată la rang de cauză naţională ! În aşteptarea acestei iniţiative lăudabile, Macron vrea să aplice paritatea în posturile de conducere ale instituţilor culturale. Dacă treaba se poate face uşor de exemplu pentru cele 5 teatre naţionale care depind de ministerul culturii sau pentru centrele dramatice naţionale, Macron nu ne spune cum va ajunge la această paritate în instituţiile culturale private, de departe cele mai numeroase în Franţa.

Benoît Hamon, candidatul socialist la prezidenţiale, apără principiul « name and shame » care consistă în a face public numele firmelor care nu respectă egalitatea salarială. Acest lucru ar putea apoi permite boicotarea respectivelor societăţi. Candidatul socialist, care se prezintă drept « feminist convins », doreşte să introducă un nou actor în acest sector, « o brigadă de combatere a discriminărilor » ale căror misiuni exacte şi contururi nu sunt însă precizate. De notat că Hamon este singurul candidat care prevede o mai mare implicare a taţilor în activităţile casnice. El propune astfel alinierea concediului de paternitate la cel postnatal al mamelor.

În fine, Jean-Luc Mélenchon, candidatul de stânga, face multe propuneri şi promisiuni femeilor dar fără a da prea multe detalii cu privire la punerea lor concretă în practică. El vrea de exemplu o lege de combatere a sexismului dar propune şi abolirea prostituţiei. Pentru Melenchon, egalitataea bărbaţi-femei nu este un subiect moral ci unul social. In finalul propunerilor sale, el este singurul candidat la preşedinţie care prevede ca schimbarea stării civile să fie liberă şi gratuită, o veste bună pentru toţi transsexualii.

 
Ce propun femeilor candidaţii la prezidenţialele din Franţa?