Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Netaniahu în Rusia pentru a cere retragerea iranienilor din Siria

putin_netaniahu.jpg

Benjamin Netaniahu si Vladimir Putin
Benjamin Netaniahu si Vladimir Putin
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Premierul israelien Benjamin Netaniahu a efectuat o scurtă vizită la Moscova pentru discuta cu preşedintele rus Vladimir Putin despre relaţiile bilaterale, dar mai ales pentru a convinge Moscova că Iranul reprezintă un grav pericol regional pentru Israel şi ţările arabe sunite.

Israelul consideră că Rusia poate stopa unele planuri ale Iranului, cum ar fi acela da a-şi crea o bază navală sau terestră în Siria. După înfrîngerea rebelilor sirieni la Alep şi preluarea sa sub controlul Damascului, premierul israelian şi-a multiplicat eforturile pentru a-i convinge pe occidentali de necesitatea decretării unor noi sancţiuni la adresa Iranului.

Pe data de 6 martie Benjamin Netaniahu a avut o conversaţie telefonică pe acest subiect cu preşedintele american Donald Trump. Israelul consideră că Iranul încearcă să se implanteze în mod durabil în Siria şi să deschidă un front împotriva Israelului pe platoul Golan. Responsabilii israelieni consideră că Iranul şi-a realizat în mare parte planul de a crea a axă şiită între Marea Roşie şi Marea Mediterană, expresie a dorinţei de hegemoniei în regiune.

Tot pe data de 6 martie, cu ocazia unei ceremonii la ministerul de externe israelian, Benjamin Netaniahu a declat că “Iranul este cel mai mare generator de terorism din lume”, cuvinte reluate de cotidianul Le Monde.

Israelul doreşte deci să strîngă legăturile cu Rusia şi pare dispus să accepte şi iniţiativele de pace ale ruşilor în Siria, cu condiţia ca americanii să participe şi ei la acest scenariu. Israelul şi Rusia cooperează pe plan militar în spaţiul aerian sirian, unde, scrie Le Monde, statul evreu intervine în mod regulat pentru a împiedica transferul de arme grele spre Heţbolahi.

Ceea ce ar dori însă în mod special Israelul este ca Rusia să poată în viitor exercita presiuni pentru ca Iranul şi Heţbolahii să se retragă din Siria. Pentru moment, însă, Rusia are nevoie pe teren şi de iranieni şi de heţbolahi pentru a combate forţele jihadiste.