Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


In Coreea de sud, preşedinta Park este destituită în urma unui scandal de corupţie

coreea.jpg

Presedinta sud-coreeanà Park Geun-hye, acuzatà de coruptie, a fost destituità
Presedinta sud-coreeanà Park Geun-hye, acuzatà de coruptie, a fost destituità
Sursa imaginii: 
REUTERS/Kim Hong-Ji/File Photo

A luat sfârşit suspansul de la Seoul. Curtea constituţională sud-coreeană a confirmat în unanimitate destituirea preşedintei Park Geun-hye. O premieră în istoria tinerei democraţii asiatice. Deputaţii de la Seoul votaseră déjà în decembrie destituirea şefei statului în urma implicării ei într-un scandal de trafic de influenţă. Park a negat însă de la început orice malversaţie. Decizia Curţii implică automat ca un scrutin prezidenţial anticipat să fie organizat în următoarele două luni. Până atunci, interimatul va fi asigurat de premierul Hwang Kyo-ahn.

Decizia istorică a Curţii constituţionale era aşteptată cu teamă de partizanii destituirii preşedintei. Mai multe sute de simpatizanţi ai lui Park se adunaseră în faţa instanţei iar ciocnirile cu poliţia făcuseră déjà 2 morţi şi 6 răniţi.

Destituirea preşedintei va duce la alegeri anticipate în următoare 60 de zile. In acest răstimp, premierul Hwang Kyo-ahn va asigura interimatul dar unii analişti speculează déjà pe ipoteza unei demisii a acestuia pentru a se prezenta la prezidenţialele anticipate.

Preşedinta destituită Park Geun-hye, în vârstă de 65 de ani, este fiica fostului dictator militar Park Chung-hee. In 2012 ea devenise prima femeie în fruntea ţării asiatice iar acum devine deci primul şef de stat sud-corean destituit.

Park este acuzată că împreună cu o prietenă şi un consilier – ambii déjà înculpaţi – ar fi făcut presiuni asupra unor mari societăţi sud-coreene ca să facă donaţii – să dea şpagă pe româneşte - unor fundaţii instaurate ca să-i sprijine propriile iniţiative politice. Preşedinta destituită a negat dintotdeauna acuzaţiile pentru care acum ar putea fi judecată având în vedere că şi-a pierdut imunitatea. Park s-a scuzat doar pentru că ar fi fost « neglijentă » în relaţiile cu amica ei Choi Soon-sil.

Revoluţia lumânărilor

In momentul declansării scandalului, toamna trecută, manifestaţii uriaşe au avut loc la Seoul. Timp de 6 săptămâni la rând, în fiecare sâmbătă, muţimea ieşea în stradă ca săceară demisia lui Park. O aşa-zisă « revoluţie a lumânărilor » care a dat primele roade în decembrie când şefa statului a fost suspendată de deputaţi. Destituirea ei de acum, dorită de 70% din populaţie, este o victorie clară pentru tânăra democraţie asiatică.

Dacă bursa din Seoul nu a fost zdruncinată de acest « impeachment », decizia Curţii constituţionale survine totuşi într-un moment agitat al Coreeii de sud. Zilele trecute, noul test nord-coreean cu rachete balistice trase spre Japonia a provocat reacţia Washingtonului care a decis să grăbească desfăşurarea în Coreea de sud a unui sofisticat şi controversat scut antirachete care e violent contestat de China.

Liberal-democratul Moon Jae-in, învinsul din 2012 şi favoritul viitoarelor prezidenţiale anticipate – programate probabil pe 5 mai - este favorabil unui dialog cu Phenianul şi dornic să revadă condiţiile de instalare a scutului american.

 
In Coreea de sud, preşedinta Park este destituită în urma unui scandal de corupţie