Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Clauza Molière", noua armă contra muncitorilor detaşaţi

muncitori.jpg

Semne de întrebare după moartea celor doi muncitori pe un șantier din Capitală. Răspunde cineva?
Semne de întrebare după moartea celor doi muncitori pe un șantier din Capitală. Răspunde cineva?
Sursa imaginii: 
Joel Saget/AFP

Mai multe consilii regionale din Franţa - inclusiv cel al regiunii pariziene - au decis să impună pe anumite şantiere, limba franceză. Liderii acestor regiuni - fie de dreapta fie centrişti - se justifică afirmând că măsura e necesară din motive de securitate. Ministerul francez al Economiei şi Finanţelor spune că va analiza legalitatea juridică a textului.

Clauza care impune limba franceză pe anumite şantiere - cele în care comanditarii sunt consiliile regionale - a fost poreclită "Molière" după numele marelui dramaturg din secolul 17. Ea constă în a se asigura că "toţi muncitorii de pe un şantier înţeleg şi vorbesc limba franceză şi, în caz contrar, impune prezenţa unui traducător". "E o condiţie sine qua non pentru securitatea muncitorilor de pe şantier" a declarat Valérie Pécresse, preşedinta conservatoare a regiunii Ile-de-France. Asta este deci versiunea oficială. Principalul obiectiv, neafişat, al măsurii este însă combaterea recurgerii la muncitorii detaşaţi, o practică tot mai criticată în Franţa dar perfect legală.

"Clauza Molière" ar putea fi repede respinsă, unii jurişti estimând-o "ilegală şi inaplicabilă". Surse din ministerul Economiei şi Finanţelor citate de presă o consideră chiar "rasistă şi discriminatorie". Michel Sapin, ministrul de resort, aşteaptă concluziile direcţiei afacerilor juridice înainte de a se pronunţa oficial. Un specialist intervievat de Le Monde, spune că "pentru lucrările publice, preferinţa locală sau naţională este ilegală." Prefectul regiunii Rhône a estimat de partea sa că "această clauză este contrară regulilor europene privindu-i pe muncitorii detaşaţi."

În 2015, 286.000 de muncitori detaşaţi lucrau în Franţa, jumătate dintre ei în sectorul construcţiilor. Câţi dintre ei vorbeau franceza, nu ne spune nicio statistică.

 
"Clauza Molière", noua armă contra muncitorilor detaşaţi