Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Carlos « şacalul », figură a terorismului anilor ’70-’80, judecat din nou la Paris

carlos.jpg

Avocata lui Carlos, Isabelle Coutant-Peyre, pe care acuzatul a luat-o de nevastà în 2001, la deschiderea procesului, luni 13 martie 2017
Avocata lui Carlos, Isabelle Coutant-Peyre, pe care acuzatul a luat-o de nevastà în 2001, la deschiderea procesului, luni 13 martie 2017
Image source: 
REUTERS/Benoit Tessier

Ilici Ramirez Sanchez, mai cunoscut sub numele de Carlos, figură a terorismului anilor ’70 şi ’80, este din judecat la Paris. Condamnat déjà de două ori la închisoarea pe viaţă, venezueleanul, azi în vârstă de 67 de ani, e judecat de o curte specială cu juri formată doar din magistraţi. Timp de 3 săptămâni Carlos va trebui să răspundă întrebărilor pentru un atentat ce a avut loc acum 43 de ani.

Carlos, zis şi « Sacalul », este judecat acum pentru cel mai vechi atentat care i se impută în Franţa, cel din 15 septembrie 1974 de la magazinul Drugstore Saint-Germain. O grenadă aruncată în interiorul magazinului deschis non-stop făcea atunci 2 morţi şi 34 de răniţi.

Sosit în sala de audienţe a tribunalui, bine îmbrăcat şi zâmbitor, ca de obicei provocator, Carlos şi-a asumat de la bun început trecutul în numele « revoluţiei ». « Nimeni nu a executat mai mulţi oameni decât mine în rezistenţa palestiniană. Sunt însă singurul care am supravieţuit. Din păcate, în toate luptele există şi victime colaterale » a mai spus teroristul la bara tribunalului special din Paris.

Un tribunal care riscă să-l condamne la închisoarea pe viaţă, pedeapsa maximă în cazuri de « atentate teroriste ». Cum însă venezueleanul a fost déjà condamnat de două ori în Franţa la această pedeapsă de când a fost arestat în Sudan în 1994 şi exfiltrat la Paris, interesul procesului este mai ales unul istoric, multe din victimele de atunci fiind déjà dezabuzate şi resemnate după atâtea decenii de aşteptări. Curtea specială va audia 17 martori şi 2 experţi. Dosarul Carlos-Drugstore Saint-German numără 14 volume de procedură. 27 de victime şi trei organizaţii s-au constituit părţi civile în acest proces. « In fine, un proces ! » a exclamat avocatul care reprezintă 18 dintre victime printre care cele două văduve ale celor doi morţi în atacul din 1974.

Carlos, un revoluţionar de profesie care nu recunoaşte nimic

Intr-un interviu publicat în 1979 într-o publicaţie arabă, Carlos recunoştea că el a aruncat grenada în magazin. In cursul instruirii dosarului pentru actualul proces, teroristul a contestat însă faptul că ar fi acordat acel interviu. Contestat este însuşi procesul deschis acum. In opinia unuia dintre cei 5 avocaţi ai lui Carlos, « faptele sunt prescrise de mult ». In plus, acesta a argumentat că procedura a fost anulată de două ori, în 1989 şi în 1999. In urma unei adevărate bătălii procedurale, justiţia a respins însă aceste argumente.

Pentru acuzaţie, atentatul de la Drugstore se înscria în contextul unei luări de ostateci la ambasada Franţei din Haga. Un comando al Armatei roşii japoneze – o emanaţie a Frontului popular de eliberare a Palestinei din care făcea parte Carlos – cerea eliberarea unuia dintre membrii săi interpelat două luni mai devreme la Paris. Carlos, organizatorul acţiunii, nerăbdător, ar fi luat iniţiativa să arunce grenada în Drugstore pentru a face presiune, pentru a îngenunchia guvernul francez. Ceeace s-a şi întâmplat întrucât după atentat, deţinutul japonez a fost eliberat şi a putut ajunge în Yemen împreună cu membrii comandoului de la Haga plus cu câteva sute de mii de dolari.

In fine, în lipsa unor martori direcţi la atacul de acum 43 de ani, acuzaţia se bizuie pe o serie de mărturii ale foştilor companioni ai lui Carlos dar şi pe originea grenadei folosite în măcelul de la Drugstore. Ea provine dintr-un lot furat de pe o bază militară americană din Germania în 1972. Din acelaşi lot făceau parte şi grenadele folosite de comandoul de la Haga şi cele găsite la domiciliul parizian al amantei lui Carlos.

Comentatorii notează atitudinea paradoxală a lui Carlos. Pe de o parte, el se prezintă drept un « revoluţionar de profesie » şi vrea să fie considerat un om important dar în acelaşi timp, « Sacalul » le repetă judecătorilor că nu a făcut nimic rău. Pe 31 martie, ziua verdictului acestui ultim proces al lui Carlos, vom vedea ce au reţinut magistraţii curţii speciale din Paris.

Carlos « şacalul », figură a terorismului anilor ’70-’80, judecat din nou la Paris