Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Consiliul Europei: raport privind populaţia carcerală

prison_200115.jpg

Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Potrivit unui studiu realizat de Consiliul Europei, numărul deţinuţilor scade peste tot în Europa, cu excepţia Franţei. Pe teritoriul Hexagonului în prezent este recenzat un număr record de deţinuţi.

Mai precis, în închisorile franceze se aflau pe data de întîi februarie anul acesta, 69 077 de persoane, cu 5,4 la sută mai multe decît în toamna anului 2015, perioadă luată ca reper de Consiliul Europei. Situaţia în Franţa este oarecum paradoxală pentru că între mai 2012 şi ianuarie 2016 ministrul justiţiei de atunci, doamna Christiane Taubira, a făcut mari eforturi şi a luat multe iniţiative pentru reducerea populaţiei carcerale. Ea s-a lovit însă de o altă viziune, cea a judecătorilor, care au continuat să trimită infractori în închisori.

În Franţa numărul de deţinuţi calculaţi la suta de mii de locuitori este de 98. Media europeană, la fiecare sută de mii de locuitori, este de 124 de deţinuti. Olanda, Italia, Germania trimit mai puţini oameni în închisori, comparat cu Franţa, dar Belgia, Spania şi Marea Britanie trimit mai mulţi. Recordul absolut este Rusia, unde sunt recenzaţi 439 de deţinuţi pe suta de mii de locuitori, pe locul al doilea fiind Turcia cu 220.

În total, în Europa, un milion patru sute de mii de persoane se află după gratii, potrivit acestui studiu care a luat în calcul 47 de ţări. Lipsesc în raport datele din Polonia şi Ucraina.

O concluzie a raportului este că aplicarea unor sancţiuni alternative, deşi nu reduce rata delicvenţei, poate facilia reintegrarea socială a celor condamnaţi, şi se reduce astfel supra-populaţia carcerală. Franţa are o problemă în această ultimă privinţă, împreună cu alte 15 ţări printre care Spania, Ungaria, Belgia şi Albania.

Raportul mai pune în evidenţă diminuarea numărului de pedepse cu închisoarea pe termene scurte, şi calculează cît costă în medie detenţia unei persoane pe zi: 52 de euro.