Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Benoît Hamon prezintă un program electoral revizuit

hamon.jpg

Benoit Hamon, candidatul socialist la prezidentiale, si-a îndulcit programul
Benoit Hamon, candidatul socialist la prezidentiale, si-a îndulcit programul
Image source: 
REUTERS/Gonzalo Fuentes

Abandonat de tenorii partidului său – socialist -, distanţat în sondajele de opinie de cel puţin alţi 4 candidaţi la preşedinţie ; Benoît Hamon şi-a prezentat programul electoral. O listă de măsuri uşor modificată faţă de cea prezentată la primare, îmbogăţită şi mai degrabă centrată pe locurile de muncă şi combaterea şomajului. Trebuie spus că în perspectiva alegerilor de luna viitoare, Hamon era nevoit să prezinte ceva convingător. Si-a reuşit sau nu pariul candidatul socialist?

Noua versiune a programului lui Benoît Hamon nu este revoluţionară, nu e în ruptură totală cu ceea ce a prezentat la primare. Stâlpii acelei prime versiuni se regăsesc şi în noua formulă : reforma insitituţiilor, o ambiţie ecologică şi instaurarea unui venit universal. Candidatul socialist face însă un efort ca să-şi transforme propunerile în ceva credibil, mai exact, într-un proiect fezabil chiar şi respectând constrângerile de deficit maxim de 3% din PIB impuse de Uniunea europeană.

Abandonat de mai toţi « greii » din partid, Hamon face de asemenea un efort pentru a-şi reuni propria tabără politică. El s-a inspirat astfel puţin din fiecare program prezentat de contracadidaţii săi de la primare. Doar unul singur nu l-a inspirat, Manuel Valls. Trebuie spus că fostul premier – şi ex-patronul lui Hamon în guvern – anunţase marţi că nu va semna în favoarea lui Hamon întrucât programul său este « o derivă şi o formă de sectarism ».

Cap de afiş pe lista propunerilor lui Benoît Hamon, instaurarea « venitului universal de subsistenţă » propus celor care nu au un loc de muncă sau unul foarte precar. Ar beneficia deci de acest ajutor financiar toţi cei care azi trăiesc din alocaţiile sociale minime, studenţii, independenţii şi salariaţii care câştigă mai puţin decât dublul salariului minim pe economie. Măsura este evaluată la 35 de miliarde de euro într-o primă etapă şi ea ar fi finanţată printr-o realocare a unor credite existente.

Ca să liniştească spiritele, Hamon a revenit şi asupra faimoasei sale « taxe pe roboţi ». Ea nu va pune piedici inovaţiei ci va alimenta un fond dedicat finanţării formărilor şi revenirii la lucru a şomerilor. In plus, taxa nu se va aplica decât societăţilor care se robotizează şi în paralel dau afară salariaţi. In fine, o prioritate va fi acordată firmelor care privilegiază Made in France, adică societăţile mici şi mijlocii care fabrică local, în Hexagon. Jumătate din licitaţiile publice le vor fi rezervate lor. Benoît Hamon nu a uitat din vizorul său nici băncile care îşi vor vedea taxate superprofiturile.

Cu acest program ce se vrea ambiţios, candidatul socialiştilor francezi spune că doreşte să reprezinte votul « util » în faţa Frontului naţional, partidul extremei drepte. O poziţie ocupată actualmente de Emmanuel Macron. Candidatul independent de centru-stânga îl devansează dealtfel mult pe Hamon şi e greu de imaginat că tendinţa se va inversa în următoarele 40 de zile câte mai sunt până la primul tur de scrutin al prezidenţialelor ;

Primele reacţii la programul revizuit al lui Benoît Hamon

In continuare, mai marii responsabili socialişti nu par să fie convinşi de pertinenţa şi viabilitatea acestor propuneri. Un secretar de stat din guvernul Cazeneuve recunoaşte că « îşi pune tot mai multe întrebări cu privire la strategia şi programul lui Hamon ». Critica cea mai dură a venit însă de la ... Robert Hue. Fostul lider comunist, actualemente susţinător al lui Macron, a declarat că « Hamon are mai degrabă vocaţie să devinăprim secretarul partidului socialist decât preşedinte de Republică ».

Benoît Hamon prezintă un program electoral revizuit
761