Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Libertatea presei sub presiune

Cu ocazia celui de-al 10-lea Congres al jurnalismului, Observatorul deontologiei informaţiei (ODI) publică raportul său anual. Și trage un semnal de alarmă cu privire la tentaţia de a limita libertatea de informare, fie din motive de securitate, fie din raţiuni mercantile sau politice. Fără a nega erorile sau derivele profesiei, Observatorul reaminteşte că jurnalismul este o componentă esenţială a democraţiei.

«Un vânt de rău augur suflă asupra informaţiei». Verdictul este grav. Chiar dacă Observatorul deontologiei informaţiei remarca tendinţa déjà în precedentele sale trei rapoarte anuale, el subliniază că lucrurile s-au amplificat anul trecut. Preambulul raportului anual ODI este deci foarte clar şi alarmant : «Orice tentativă de a limita libertatea de informare, de exemplu, sub pretextul că se asigură securitatea francezilor, ameninţă democraţia». Membrii Observatorului mai constată că «munca mediilor de informare este tot mai des repusă în cauză de personalităţi politice sau mediatice, de antreprenori sau oficine diverse».

În raportul său pe 2017, Observatorul califică drept «viraj periculos» decizia parlamentului de la Paris de a da pe mâna unei autorităţi administrative redactarea şi aplicarea «unui cod de bună conduită referitor la acoperirea audiovizuală a actelor teroriste». ODI notează că există o tentaţie de a îngreuna treaba jurnaliştilor – «refuzând de exemplu acreditări, făcând presiuni sau proferând ameninţări». De asemenea apare o formă de « hărţuire judiciară pentru a-i descuraja pe curioşi ». Din păcate, aceste presiuni, devenite banale, «urmăresc să paralizeze unul dintre stâlpii fundamentali ai democraţiei». Toate acestea într-un context în care mass-mediile sunt tot mai fragile economic şi în care frontiera dintre redacţional şi publicitate pare mai permeabilă. Nu în ultimul rând, Observatorul deontologiei informaţiei subliniază locul tot mai pregnant ocupat de reţelele de socializare devenite «pentru o mare parte din public, principala sursă de informare», acolo unde însă «ştirile false şi denunţurile o iau înaintea jurnalismului profesional». Nu-i deci de mirare că acest al 10-lea Congres al jurnalismului s-a deschis cu o dezbatere de actualitate intitulată «Fake news şi post-adevăr». Ca să combată acest fenomen, presa zisă serioasă practică tot mai des «fact checking-ul», verificarea faptelor, dar de multe ori aceasta are mai puţin impact decât informaţia falsă de bază.

Să mai spunem în încheiere că acest Observator al deontologiei informaţiei – pe scurt deci ODI – a fost creat în 2012. El este compus din reprezentanţi ai mass-mediilor, din jurnalişti şi din public. De-a lungul anului, ODI urmăreşte şi alertează cu privire la nerespectarea deontologiei. Astfel, anul acesta au fost semnalate 366 de cazuri. Raportul ODI este prezentat şi dezbătut în cursul Congresului anual, care acum are loc la Tours, unde au intervenit şi reprezentanţi France Médias Monde, grupul din care face parte RFI fiind partener al evenimentului.