Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


G20: Stabilitatea economică şi financiară este ameninţată de administraţia Trump

steven_mnuchin_secretarul_trezoreriei_statelor_unite_la_washington_pe_14_februarie_2017.jpg

Steven Mnuchin, Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Washington, 14 februarie 2017
Steven Mnuchin, Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Washington, 14 februarie 2017
Image source: 
REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo

Miniştrii de Finanţe şi băncile centrale din G20 îşi confirmă angajamentul pentru a consolida o creştere economică echilibrată şi o stabilitate a preţurilor, scrie Reuters. La Baden Baden, în Germania are loc în acest week-end întâlnirea grupului G20. Oficialii din G20 vor avea cu siguranţă o problemă în a adopta o poziţie comună în condiţiile în care Statele Unite ameninţă că va impune o taxă pe importuri. ‘Stabilitatea economică şi financiară este ameninţată’, se arată într-un proiect de comunicat comun pe care Reuters l-a obţinut.

Se întâmplă la finele oricărui G20. Un comunicat comun este semnat de miniştrii de finanţe şi de Bancile Centrale din G20. Reuters a intrat în posesia unui proiect al acestei declaraţii şi a observat că nu face nicio referire la comerţul internaţional ori la protecţionism, o tradiţie bine stabilită pentru a promova liberul schimb în sânul ţărilor G20. Secretarul Trezoreriei americane, Steven Mnuchin declară la Berlin că Statele Unite nu au nicio intenţie de a se angaja în conflicte comerciale dar cu siguranţă vor fi reexaminate unele relaţii comerciale.

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, a cărui ţară asigură şefia prin rotaţie a G20, spune că protecţionismul afişat de liderul de la Casa Albă – Donald Trump, ar putea obliga G20 să nu mai facă nici o referire la comerţul exterior în comunicatul care va fi prezentat la finele reuniunii. ‘Există opinii divergente pe această temă’, declară  Wolfgang Schäuble, făcând referire la sloganul "America First" al preşedintelui Donald Trump şi echipei sale.

Este pentru prima dată când un fost bancher de la Goldman Sachs se întâlneşte cu reprezentanţii marilor puteri. ‘A fost o discuţie deschisă şi constructivă’, a opinat Wolfgang Schäuble la finele întrevederii din Germania.

Le Monde observă că ne aflăm totuşi la nivelul formulelor de politeţe. Din Statele Unite, acuzaţiile la adresa Germaniei au tot curs. Consilierul pentru Comerţ Exterior al preşedintelui Donald Trump, Peter Navarro, consideră că ‘moneda euro este sub-evaluată : menţinând euro la un nivel minim, favorabil exporturilor, Germania a creat un joc în care va fi singurul beneficiar, în timp ce restul ţărilor euro de abia vor reuşi să se impună în faţa concurenţei germane’, declara consilierul american.

In replică, ministrul german de Finanţe a ţinut să explice că ‘nimeni nu ne poate acuza că ne atingem excedentul comercial de pe urma vreunei manipulări’.  Mai mult, a amintit despre independenţa Băncii Centrale Europene. Insă, în Germania, secretarul american de Stat al Trezoreriei nu a dorit să facă nicio referire pe tema euro. Comisarul european al Economiei, Pierre Moscovici consideră că reuniunea de acum este una dintre cele mai importante din ultimii ani: ‘există o presiune importantă asupra acestui G20, odată cu noua administraţie de la Casa Albă. Este un moment de incertitudine asupra noii politici economice’, spune Moscovici.

Principiul de liber-schimb trebuie apărat, scrie presa germană. ‘Preşedintele crede în liber schimb dar vrea schimburi echilibrate’, spune Steven Mnuchin. Nu dorim vreun război comercial’. Preşedintele Bundesbank Jens Weidmann spune că ‘asistăm la un scepticism în creştere în ceea ce priveşte mondializarea şi care nu se mai limitează doar la Statele Unite’. Directoarea FMI -  Christine Lagarde atenţionează, la rândul ei, asupra măsurilor care ar putea afecta grav comerţul şi fluxul de capital şi tehnologii.Responsabilii germani susţin că la Baden Baden se va decide, cel mai probabil, amânarea chestiunii comerciale internaţionale iar problema va fi adusă în discuţie în cadrul summitului şefilor de state şi de guverne care va avea loc în iulie. 

 

1302