Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Aşteptări şi incertitudini la Washington în jurul întâlnirii Trump-Merkel

merkel.jpg

Cancelara germanà Angela Merkel va încerca sà-i transmità presedintelui SUA Donald Trump un mesaj pozitiv despre Europa
Cancelara germanà Angela Merkel va încerca sà-i transmità presedintelui SUA Donald Trump un mesaj pozitiv despre Europa
Image source: 
REUTERS/Axel Schmidt

Intâlnire la vârf Angela Merkel–Donald Trump chiar în acest moment. Cancelara germană este în biroul oval pentru o primă întrevedere cu şeful casei albe. Totul îi opune pe cei doi lideri – stilul dar şi opţiunile politice. Ca mai toţi responsbailii europeni, Angela Merkel nu se aştepta la victoria lui Donald Trump. Cum se va derula întâlnirea dintre cei doi şi la ce ne putem aştepta?

Cancelara Germaniei a avut tot timpul necesar din noiembrie până acum să se împace cu idea că va trebui să conlucreze ceva timp cu noul lider de la Casa albă. Pragmatică, Angela Merkel va dori să stabilească un dialog cât de bun cu noua administraţie Trump. Fără a-şi uita însă principiile pe care va continua să le apere. Să nu uităm că lidera de Berlin a avut cuvinte dure la adresa primului decret anti-imigraţie. « Necesara şi hotărâta luptă contra terorismului nu justitifică în niciun fel generalizarea bănuielilor contra unor persoane doar din cauza credinţei lor, aici în speţă musulmană, sau în funcţie de originile lor. » Nu trebuie uitat că lidera germană a făcut o alegere exact contrară faţă de cea za lui Donald Trump. Germania a primit pe teritoriul ei peste un milion de refugiaţi din 2015 încoace. Lucru care i-a atras critici de la gazda sa de azi. Candidatul de pe atunci la preşedinţia SUA estimase că primind atâţia refugiaţi, « Angela Merkel a distrus Germania, a provocat o catastrofă ».

Imigraţia nu este însă singurul subiect de divergenţă între cancelara Germaniei şi liderul de la Casa albă. Economia este al doilea măr al discordiei după ce Trump a ameninţat firmele germane – şi nu numai – cu o mărire substanţială a taxelor vamale. Merkel va trebui deci să-l convingă pe interlocutorul ei de binefacerile liberului-schimb. Trebuie ştiut că SUA sunt un partener important pentru Germania, în particular în materie de investiţii directe. Pentru industria germană este foarte important să nu existe politici protecţioniste vizavi de firmele ei. Nu ne miră deci că delegaţia cancelarei germane numără foarte mulţi patroni de întreprinderi, toţi dornici să demonstreze că investiţiile germane creează locuri de muncă în America.

In fine, în faţa lui Donald Trump, Angela Merkel va vorbi un pic şi pe post de purtător de cuvânt al Uniunii europene. Mulţi responsabili de pe bătrânul continent se tem de noul locatar de la Casa albă care la rândul lui nu-i prea are la suflet pe europeni, mai exact Uniunea europeană care nu înţelege la ce foloseşte. Trump e convins că Brexitul este calea de urmat ; Merkel va avea deci misiunea să-l convingă că nu gândeşte bine. A transmite un mesaj pozitiv, o imagine bună a Europei, iată sarcina responsabilei germane. Rămâne de văzut cu ce argumente va veni ea în biroul oval. Unul se pare că l-a găsit déjà şi anume Angela Merkel a făcut o concesie, a acceptat să-şi mărească cheltuielile militare. Acest lucru, se ştie, este una din cererile puternice ale preşedintelui american care vrea săreechilibreze contribuţiile fiecăruia la bugetul NATO.

Dosarul ucrainean, relaţiile cu Vladimir Putin – pe care Angela Merkel îl cunoaşte bine şi chestiunile climaterice sunt şi ele teme ce vor fi abordate în cursul acestei mult-aşteptate întâlniri.

Fidelă reputaţiei sale de femeie prudentă, Angela Merkel s-a abţinut să dea pronosticuri, să spună ce aşteaptă de pe urma acestei vizite. Ea s-a mărginit să spună că merge la Washington ca « să facă cunoştiinţă » cu Donald Trump. Un lider care spunea recent că « o respectă şi o aperciază pe cancelara germană dar că nu o cunoaşte »...

963