Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


G20 se încheie la Baden-Baden fără o declaraţie comună asupra comerţului mondial

secretarul_trezoreriei_sua_steve_mnuchin_in_timpul_conferintei_de_presa_de_la_baden-baden_germania_18_martie_2017.jpg

Secretarul Trezoreriei SUA, Steve Mnuchin în timpul conferintei de presa de la Baden-Baden, Germania, 18 martie 2017
Secretarul Trezoreriei SUA, Steve Mnuchin în timpul conferintei de presa de la Baden-Baden, Germania, 18 martie 2017
Image source: 
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Divergenţele apărute asupra comerţului mondial în cadrul discuţiilor din grupul G20 constituie un risc pentru puterile exportatoare, precum Germania, estimează economişti citaţi de France Presse. In acest week-end a avut loc chiar în Germania, la Baden Baden, reuniunea miniştrilor de Finanţe şi a bancherilor din G20.

 

Reuniţi pentru două zile, responsabilii puterilor din G20 nu au prezentat o declaraţie comună în ceea ce priveşte liberul-schimb, ca urmare a poziţiilor prezentate de noua administraţie americană.

‘Lipsa unei formulări asupra comerţului internaţional constituie o înfrângere pentru preşedinţia germană a G20’, a declarat pentru Reuters, Gabriel Felbermayr, economist la Institutul de cercetare economică Ifo, cu sediul la Munchen. ‘Germania este una dintre principalele naţiuni exportatoare din lume şi depinde de deschiderea pieţelor pentru a-şi menţine prosperitatea’, explică specialistul german.

Consumul privat şi cheltuielile publice au devenit principalele motoare ale creşterii germane. Exporturile reprezintă totuşi 45% din produsul intern brut al primei puteri a Europei. Faptul că protecţionismul nu este combătut înseamnă clar ruperea tradiţiei iar din acest moment totul este posibil, este de părere economistul citat de Reuters.

Asociaţia Camerelor germane de Comerţ şi Industrie se teme acum de grave repercursiuni. Unul dintre economiştii asociaţiei spune că înregistrăm un avertisment pentru toate ţările care se axează pe comerţ, deci şi pentru Germania. Volker Treier este de părere că ‘economia germană trebuie să se adapteze faptului că ‘America first’ va însemna o pierdere în general. In locul unei situaţii din care toată lumea ar avea de câştigat vom înregistra, cel mai probabil, o pierdere de toate părţile’.

Vice-cancelarul german Sigmar Gabriel a sugerat ca Uniunea Europeană să îşi întărească legăturile economice cu Asia în cazul în care administraţia Trump va continua practicile izolaţioniste. 

621