Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dezbatere inedită între « principalii » cinci candidaţi la prezidenţialele franceze

debat.jpg

Platoul canalului TF1 pe care vor dezbate 5 din cei 11 candidati la prezidentialele franceze
Platoul canalului TF1 pe care vor dezbate 5 din cei 11 candidati la prezidentialele franceze
Sursa imaginii: 
Jean-Claude Coutasse/lemonde.fr

Cei cinci candidaţi favoriţi ai sondajelor de opinie la prezidenţialele franceze – François Fillon, Benoît Hamon, Marine Le Pen, Emmanuel Macron şi Jean-Luc Mélenchon – se regăsesc astăzi seară pe platoul canalului de televiziune TF1 pentru o dezbatere inedită. Momentul mediatic este considerat decisiv într-o campanie electorală marcată până acum de numeroase surprize.

După 5 luni de campanie marcată de afaceri şi scandaluri diverse, climatul electoral este electric, ambianţa destul de ciudată iar dezbaterea de astăzi seară, inedită – niciodată un astfel de « duel » televizat nu a fost organizat înaintea primului tur al prezidenţialelor. Timp de aproape 3 ore, « principalii » 5 candidaţi la prezidenţiale – aleşi de canalului TF1 din grupul total de 11 în funcţie de intenţiile de vot exprimate la ultimele sondaje de opinie – vor avea ocazia să-şi prezinte proiectele dar şi să se interpeleze reciproc respectând reguli foarte stricte. Idea, obiectivul celor 5, este de a convinge cât mai mulţi telespectatori, în contextul în care aproape jumătate dintre francezi nu şi-au făcut încă alegerea definitivă.

Trei teme au fost alese pentru discuţiile de azi : « Ce model de societate ? », « Ce model economic ? » şi « Ce loc în lume pentru Franţa ? ».

Cei 5 « concurenţi » vor sta în cerc împreună cu cei doi jurnalişti-moderatori, formă care va favoriza confruntările directe. Publicul va  fi de circa 400 de persoane, dar de notat că fiecare dintre candidaţi va putea veni  cu 30-35 de susţinători declaraţi.

Miza este foarte mare pentru candidaţi

Dezbaterea se anunţă ca un « moment al adevărului », un moment decisiv, având în vedere că suntem doar cu o lună înainte de primul tur de scrutin.

François Fillon, candidatul dreptei, al partidului Republicanii, va intra foarte fragilizat în arena mediatică de la TF1. Fragilizat de scandalurile cu repetiţie, inculpat de justiţie în afacerea Penelopegate după numele soţiei sale, suspectată că a fost angajată fictiv la Parlament, Fillon va trebui astăzi seară să reziste atacurilor şi totodată să-şi detalieze programul, să-şi regăsească o dinamică dacă vrea să se califice în turul doi al prezidenţialelor. Pentru moment, potrivit ultimelor sondaje, primele două locuri sunt ocupate la egalitate de candidatul independent de centru, Emmanuel Macron şi de extremista de dreapta Marine Le Pen, lidera Frontului naţional. Fillon e dat pe locul 3 dar mult în spate.

Spre deosebire de contracandidaţii săi, Macron, prezent pentru prima dată pe un astfel de platou într-o aşa companie, va trebui să fie convingător, să evite polemicile şi să demonstreze că e talentat şi la acest capitol. El va fi nevoit de asemenea să se apere de atacurile celorlalţi adversari care l-au desemnat déjà drept principală ţintă.

La stânga spectrului politic, socialistul Benoît Hamon şi « nesupusul » Jean-Luc Mélenchon, umăr la umăr în sondaje, ar urma să se dueleze serios ca să se departajeze unul de celălalt.

In fine, Marine Le Pen, singura femeie prezentă la dezbatere, bună în astfel de ocazii, ar urma să-i critice aspru pe toţi ceilalţi de pe platou – consideraţi ca făcând parte din « sistem ». Extremista de dreapta, umăr la umăr cu Macron, se va feri însă de derapaje, lucru care i-ar putea compromite cursa prezidenţială pe care multă vreme a dominat-o singură.

Dezbaterea din această seară este prima de acest gen dar nu şi ultima

Două alte astfel de dezbateri catodice dar cu toţi cei 11 candidaţi sunt programate – una pe canalul de ştiri BFM-TV pe 4 aprilie şi o alta pe 20 aprilie pe canalul public France 2. Televiziunea este astfel consacrată drept principal forum electoral având în vedere că înaintea acestor dezbateri pre-electorale de acum, francezii au putut urmări câte trei dezbateri şi la fiecare dintre cele două alegeri primare organizate de conservatori şi apoi de socialişti.

De ce francezii nu vor putea urmări decât 5 candidaţi pe « ringul » mediatic?

In total, 11 candidaturi au fost acceptate de Consiliul constituţional pentru scrutinul prezidenţial. Alegerea « primilor » 5 făcută pe baza sondajelor este deci contestată de ceilalţi 6. Suveranistul Nicolas Dupont-Aignan chiar a depus un recurs la Consiliul de stat pentru a contesta aceste absenţe dar el a fost respins joia trecută.

Ca să compenseze absenţele lor de astăzi seară de pe platoul « principal », TF1 i-a invitat rând pe rând pe ceilalţi 6 să vină să se exprime în cursul unui jurnal de seară.