
Special Paris
Irlanda de Nord : Fostul vice-premier Martin McGuinness a decedat
default.png

Martin McGuiness a militat timp de 30 de ani pentru pace în Irlanda de Nord.
Si-a asumat mereu şi trecutul. In Bloody Sunday – ‘duminica însângerată’ din 1972, McGuiness era numărul doi în mişcarea Armata Republicană Irlandeză. Avea doar 21 de ani şi nu a ascuns niciodată acest moment din viaţa sa. Atunci, 14 protestatari irlandezi pentru drepturile civile au fost uciși de soldaţi britanici. În anul următor, a fost condamnat de către Curtea Penală Specială din Irlanda la 2 ani de închisoare. După eliberare, s-a implicat tot mai mult în partidul Sinn Fein şi a fost ales pentru prima dată în parlament în 1982.
În 2011, a candidat la preşedinţia Republicii Irlanda, toată campania bazându-se pe reunificarea Irlandei într-un singur stat.
Demisia sa în luna ianuarie, din funcţia de vice-premier a declanşat alegeri legislative anticipate. Partidul său, Sinn Fein care militează pentru reunificarea Irlandei, a obţinut un scor istoric la aceste alegeri. A fost depăşit cu un singur loc de către Partidul Unionist Democrat – pro-britanic, un rezultat care deschide discuţiile asupra reformării guvernului de coaliţie în provincie.
Au existat şi critici. Nu puţini l-au învinuit că a condus campania IRA de detonare de bombe si atacuri armate în care au fost ucişi sute de soldati si civili britanici. Conflictul în Irlanda de Nord a făcut 3.600 de morţi în 30 de ani, până când a fost încheiat un acord în 1998. Este vorba de celebrul Good Friday Agreement. Un fin strateg, el a fost numit negociator din partea partidului Sinn Fein, alături de o altă figură importantă, Gerry Adams, pentru discuţiile care au dus la semnarea acestui acord de pace. Intreg sistemul de guvernare al Irlandei se axează pe acest acord. El a reuşit să creeze o serie de instituţii între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda şi între aceasta din urmă şi Regatul Unit. Din 1972, el s-a întâlnit în secret cu membrii guvernului britanic. S-a angajat în mod progresiv în favoarea păcii.
In memoria colectivă, Martin McGuinness rămâne cel care a reuşit să o facă pe regina Elisabeta a II-a, în 2012, să încheie o reconciliere simbolică cu republicanii nord-irlandezi.
Președintele Irlandei, Michael Higgins a amintit astăzi contribuția lui McGuinness la procesul de pace din Ulster. Prim-ministrul britanic Theresa May a declarat că Martin McGuinness a jucat un rol definitoriu în conducerea mișcării Armata Republicană Irlandeză, departe de violență. Tony Blair, care era premier când Good Friday Agreement a fost semnat în 1998, a declarat că ”își va aminti mereu de Martin McGuinness cu recunoștință".