
Special Paris
Alegerile prezidenţiale franceze: Maşina pentru fabricarea promisiunilor a fost pusă în mişcare
dezbaterea_principalilor_candidati_la_palatul_elysee_a_atras_aproape_10_milioane_de_telespectatori.jpg

Am aşteptat foarte multe de la această dezbatere, scrie editorialistul Le Monde. Cu un scop anume : cu cinci săptămâni înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale, rar o campanie a reuşit să se prezinte într-o ceaţă atât de densă precum acum. Situaţia este confuză, plină de afaceri judiciare în care sunt implicaţi candidaţii de dreapta şi extremă dreaptă iar niciunul nu pare să aibă capacitatea de a îi lumina pe francezi asupra viitoarelor proiecte esenţiale ale ţării.
Subiectele importante au şi realizat dealtfel atmosfera din studio: securitatea, islamul, migraţia. Emmanuel Macron, fost ministru socialist al Economiei este surpriza din acest moment căci sondajele de opinie îl indică în fruntea intenţilor de vot, umăr la umăr cu extremista de dreapta Marine Le Pen.
Dar să nu uităm că o treime dintre votanţi nu sunt siguri că vor merge la urne iar jumătate dintre cei rămaşi nu sunt decişi cu cine vor vota. Aşadar, o dezbatere naţională era necesară. A fost prima confruntare de dinaintea primului tur. Le Monde scrie: 'aşteptam multe de la întâlnirea celor cinci. Prea multe, fără dubiu. Cert, confruntarea principalilor candidaţi la palatul Elysée a reuşit să înfăţişeze temperamente şi personalităţi diferite'.
Conservatorul François Fillon s-a prezentat sobru, coerent, experimentat. Toate au fost însă discreditate de problemele pe care le care cu justiţia. Socialistul Benoît Hamon a reuşit să fie la obiect şi sincer în convingerile sale iar independentul de centru - Emmanuel Macron, incisiv şi totuşi fragil. Candidatul stângii radicale Jean-Luc Mélenchon – prea critic pentru a fi şi realist. Extremista de dreapta – Marine Le Pen, în sfârşit sigură de ea dar în continuare puţin credibilă în alegerile sale.
Pe scurt, dezbaterea a fost mai degrabă frustrantă decât convingatoare. Audienţa emisiunii a depăşit orice aşteptări – 9,8 milioane de persoane au stat în faţa televizorului pentru a urmări ‘marea dezbatere’, aşa cum a fost ea prezentată de către principalul canal de televiziune privat din Franţa, TF1. Telespectatorii au putut rămâne cu impresia că fiecare candidat a preferat să ascundă mizeria sub preş decât să ia taurul de coarne. Dar, este surprinzător cât de bine funcţionează, în apropierea alegerilor, maşinăria cu care sunt lansate promisiuni care mai de care mai frumos ambalate ori mai costisitoare. Banul public a tot curs, din gura fiecărui candidat, dar nu ştim de unde ar putea el ieşi cu adevărat. Am avut de a face cu un ‘open bar’ – ‘ bar deschis’ la Elysée, scrie Le Monde. Si conchide: ne îndoim că toate aceste promisiuni ar putea combate lipsa de încredere a francezilor la adresa acestor responsabili politici.
France Presse atenţionează : 40% dintre francezi nu s-au decis cu cine vor vota pe 23 aprilie, un record pentru acest scrutin major.
Au vrut să se clarifice 10 milioane de francezi şi au urmărit acest maraton televizat de aproape 3 ore şi jumătate. Centrată asupra viitoarelor programe politice şi nu asupra afacerilor personale, dezbaterea s-a încins pe alocuri, în special între candidaţii favoriţi - cea de extremă dreaptă Marine Le Pen şi independentul Emmanuel Macron, în vârstă de 39 de ani. Acesta a acuzat-o pe Marine Le Pen că ‘divizează societatea’ după ce aceasta invoca portul vălului islamic în Franţa. Conservatorul François Fillon, 63 de ani i-a reproşat de asemenea lui Le Pen că vrea să conducă ţara spre ‘haos’ cu proiectul de ieşire din zona euro.
Pentru editorialiştii francezi, seara a avut toate ingredientele unui ‘vast caleidoscop electoral’, scrie France Presse – viitorul economic al Franţei, migraţie, securitatea în Europa, fiecare dintre cei cinci candidaţi şi-au susţinut programele. Dar, dezbaterea nu a părut să aibă niciun impact decisiv, potrivit presei franceze, chiar dacă pentru prima dată cei cinci candidaţi sunt creditaţi cu peste 10% din intenţiile de vot pentru primul tur.