Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vizat de o anchetă, ministrul francez de Interne Bruno Le Roux demisionează

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Il înlocuieşte secretarul de stat Matthias Fekl. Vizat de o anchetă a Parchetului Naţional pentru că şi-ar fi angajat fiicele minore ca şi colaboratoare parlamentare, Bruno Le Roux a fost primit de către preşedintele François Hollande şi premierul Bernard Cazeneuve. Si-a înaintat demisia preşedintelui, a declarat Bruno Le Roux în cadrul unui interviu acordat presei. 

In mai puţin de 24 de ore, destinul politic al lui Bruno Le Roux a basculat. ‘Aceste contracte corespund toate pentru munci realizate efectiv’, a precizat Bruno Le Roux. Si a adăugat : ‘nu vreau ca aceste dezbateri să afecteze munca unui gruvern întreg aşa încât mi-am prezentat demisia’.

Fostul deputat socialist a recunoscut că şi-a angajat două fiice ca şi colaboratoare, în perioada în care ele erau liceene iar apoi studente şi a negat orice amalgam cu afacerea François Fillon, reprezentantul conservatorilor francezi, candidat în alegerile prezidenţiale acuzat că şi-a angajat fictiv soţia la parlament ani de zile. De altfel François Fillon este inclupat în această afacere.

Parchetul Naţional Financiar a anunţat astăzi deschiderea unei anchete preliminare.  Investigaţia vizează modul în care Bruno Le Roux şi-a angajat fiicele în perioada în care el era deputat, între 2009 şi 2016. Primul poliţist al Franţei din decembrie 2016 este vizat de o anchetă deschisă la doar câteva ore de la declanşarea scandalului. Fetele sale nu aveau, la primul contract, dintr-un total de 24 de contracte, decât 15 – 16 ani. Presa franceză este cea care a prezentat acest caz. Fiicele au fost plătite cu 55 000 de euro. Bruno Le Roux era în această perioadă şeful deputaţilor socialişti. Ancheta intervine cu o lună înainte de alegerile prezidenţiale.

Investigaţiile sunt derulate de către Oficiul de Luptă contra Corupţiei şi Infracţiunilor Financiare şi Fiscale.Este un Parchet specializat care a deschis anchete precum cea a lui François Fillon dar şi pe cea a candidatei de extremă dreapta la preşedinţie, Marine Le Pen şi ea suspectată de angajări fictive, de această dată în cadrul Parlamentului European.