Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România a înregistrat anul trecut cea mai mare creştere salarială din Europa

in_franta_salariul_minim_este_de_11150_de_euro_comparativ_cu_250_de_euro_in_romania.jpg

In Franta salariul minim este de 1150 de euro comparativ cu 250 de euro in Romania
In Franta salariul minim este de 1150 de euro comparativ cu 250 de euro in Romania
Sursa imaginii: 
Getty Images

Un studiu a fost realizat de Institutul Sindical European. Cu toate astea, salariul românului rămâne cel mai mic din această zonă, arată Eurostat. In schimb, salariile din Franţa afişează o mărire modestă de 0,25%.

Confederaţia Europeană a Sindicatelor şi Institutul Sindical European au împărţit cele 28 de ţări membre în trei categorii. Astfel, în ţările din est, precum Bulgaria şi Republica Cehă se observă o creştere de peste 3%, precum s-a înregistrat în 2015. România afişează cea mai importantă creştere: de 8,94%. Salariul minim în România depăşeşte cu puţin 250 de euro iar cel mediu este evaluat la 425 de euro, potrivit cabinetului internaţional de expertiză contabilă Groupe LPG, care se bazează pe cifrele Institutului Naţional de Statistică. Ca o comparaţie – salariul minim în Franţa este de 1.150 de euro.

Al doilea grup, în care creşterea anuală se situează în 1 şi 3%, cuprinde 13 ţări: spre exemplu Regatul Unit – unde s-au mărit salariile cu 1,55% şi Germania cu 1,61%.

A treia categorie include 8 ţări iar aici salariile au stagnat : este vorba de Grecia, Italia, Austria. Franţa, cu o creştere de doar 0,25% se află la finele acestui clasament. Pentru acest grup, se observă de altfel o slabă creştere economică. In Finlanda, Grecia şi Belgia există o presiune politică importantă pentru a fi garantată o evoluţie moderată a salariilor, explică analiştii. Global, constatarea experţilor este că după criza finciară din 2008, salariile au crescut mult mai moderat.