Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Putin şi Hollande reacţionează după ce François Fillon face obiectul unui nou scandal

francois_fillon_este_acuzat_de_implicare_in_tot_mai_multe_afacericu_o_luna_inainte_de_alegerile_generale.jpg

François Fillon este acuzat de implicare în tot mai multe afaceri, cu o luna inainte de alegerile generale
François Fillon este acuzat de implicare în tot mai multe afaceri, cu o luna inainte de alegerile generale
Image source: 
REUTERS/Christian Hartmann

François Fillon s-a deplasat în Rusia de mai multe ori. In cartea sa intitulată Faire (2015, Albin Michel), François Fillon scrie că ‘Putin nu este un interlocutor facil. El poate fi brutal, provocant dar la finele negocierilor şi ţine toate angajamentele asumate’

Afacerea a început în decembrie 2014.  Ca deputat,  François Fillon s-a deplasat la Beyrut pentru a se întâlni cu creştinii din Orient. Dar s-a întâlnit şi cu Fouad Makhzoumi, miliardar libanez, unul dintre cei mai importanţi constructori de oleoducte din lume.

Jurnalul satiric francez Canard enchaîné scrie că Fillon ar fi aranjat o întâlnire între Putin, şeful Total şi miliardarul libanez, la Sankt Petersbourg, în iunie 2015. Pentru rolul său, François Fillon este recompensat cu 50.000 dolari, în două tranşe. Un contract a fost semnat între societatea politicianului francez – 2F Conseil şi compania industriaşului libanez. Documentul prevedea ca Fillon să joace rolul de ‘intermediar’ între diverşi oameni de afaceri francezi, ruşi şi algerieni.

Moscova a reacţionat imediat şi a precizat că preşedintele Vladimir Putin nu are nevoie de intermediari pentru a întâlni oameni de afaceri. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a calificat informaţiile ca fiind false: întâlnirile preşedintelui sunt organizate de serviciul de protocol prezidenţial şi este exclus ca un intermediar să joace vreun rol’.

Societatea 2F Conseil a fost creată de François Fillon în 2012, cu câteva zile înainte să începă mandatul său de deputat. Adversarii politici l-au acuzat imediat de conflict de interese. In schimb, François Fillon a dat asigurări că în lista sa de clienţi nu se află nicio societate rusă, nici guvernul rus ori vreun organism din această ţară.

Preşedintele François Hollande a precizat în Consiliul de Miniştri că o ‘republică exemplară’ presupune că ‘nu se pune problema existenţei vreunei suspiciuni la adresa unei persoane aflate într-o funcţie înaltă care are în mâinile sale cele mai importante responsabilităţi. Este imaginea democraţiei care este în joc, este calitatea şi credibilitatea dezbaterii electorale care este ameninţată’, a adăugat preşedintele Hollande. 

Este o nouă afacere care apasă tot mai mult asupra ambianţei din jurul candidatului François Fillon, după cea în care este acuzat că şi-a angajat soţia în parlament, fictiv, ani de zile. Ancheta în acest caz a fost extinsă şi pentru infracţiuni precum escrocherie, fals şi uz de fals, anunţă astăzi o sursă judiciară preluată de presa franceză.