Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Armata franceză lansează un inedit exerciţiu de "cyberapărare"

cyberdefense-m.jpg

Militari francezi la Centrul de analizà a luptei informatice defensive; Paris, 16 ianuarie 2015.
Militari francezi la Centrul de analizà a luptei informatice defensive; Paris, 16 ianuarie 2015.
Image source: 
AFP/Joël Saget

Armata franceză a început un vast exerciţiu de « cyberapărare » ca să-şi testeze noul comandament specific. Până la sfâşitul lunii, pe 11 situri din Franţa, 155 de militari specializaţi în gestionarea crizelor informatice şi 240 de studenţi vor încerca să răspundă unor simulări de atacuri.

Ameninţarea informatică a fost luată în serios în Franţa de abia anul trecut, după cyberatacurile lansate în timpul campaniei prezidenţiale americane. Cert, armatele franceze – terestră, aeriană şi navală – se antrenează déjà de 4 ani pentru astfel de situaţii dar este pentru prima oară că testele se fac la o scară atât de mare.

Defnet 2017 – numele operaţiunii – « se bazează pe un scenariu global, realist şi dinamic, menit să testeze coordonarea între diverşii participanţi în caz de atac cibernetic major » se poate citi în comunicatul ministerului Apărării. 155 de militari specializaţi în gestionarea crizelor informatice şi circa 240 de studenţi, şi ei specializaţi în chestiuni informatice şi tehnice, iau parte la exerciţiul ce se derulează pe 11 situri din toată Franţa.

Timp de două săptămâni se vor simula 40 de cyberincidente care vor viza sisteme de informaţii militare. Atacuri contra unor ţinte precise, atacuri simultane contra mai multor reţele de pe întreg teritoriul naţional – totul va fi testat cu această ocazie. In paralel, armata franceză va testa pentru prima dată şi « rezerva de cyberapărare ». Lansată acum un an, aceasta este formată din studenţi şi profesionişti capabili să ajute în caz de « criză informatică majoră ». Contingentul acestor rezervişti va ajunge la 4.400 de persoane în 2019.

Exerciţiul este comandat din bunkerul îngropat al centrului operaţional al statului-major, aflat pe situl de la Balard, în arondismentul 15 al Parisului. « Comandamentul cyber » este operaţional complet şi eficient din octombrie anul trecut. Statul-major cyber e format din 80 de persoane care conduc azi un efectiv de două mii de persoane. In 2019, cifra va ajunge la aproape trei mii de oameni. Trebuie spus că echipele cyberapărării din cadrul ministerului Apărării francez s-au dublat în ultimii 5 ani.

Una din sursele atacurilor informatice este organizaţia stat islamic. In fapt, jihadiştii se folosesc de noile tehnologii mai ales pentru a-şi face propagandă. « De când coaliţia condusă de SUA a decis să acţioneze şi în acest domeniu – distrugând situri jihadiste şi infiltrând reţelele sociale – volumul de mesaje emise de organizaţia teroristă a diminuat cu 75% », afirmă o sursă militară citată de Le Monde. Cu alte cuvinte, mişcarea jihadistă nu-şi mai difuzează propaganda decât pe reţele închise tip Telegram şi doar simpatizanţilor ei déjà identificaţi. In rest, organizaţia nu ar mai fi capabilă să lanseze campanii către populaţii întregi.

A doua sursă a atacurilor pe internet vine de la ruşi. In opinia unor specialişti francezi citaţi tot de Le Monde, « războiul hibrid al ruşilor a atins astăzi forma cea mai completă a luptei informatice ».

 
Armata franceză lansează un inedit exerciţiu de "cyberapărare"